De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Verslag: Stoet van de schaamte vraagt aandacht voor verkrachtingen
Vrouwenraad, Conseil des Femmes, Stoet van de schaamte -

Verslag: Stoet van de schaamte vraagt aandacht voor verkrachtingen

zondag 8 december 2013 14:25
Spread the love

In België worden zo’n 10 verkrachtingen per dag aangegeven, maar het werkelijke aantal verkrachtingen ligt 10 keer hoger. Onder de noemer ‘Vandaag worden er in ons land weer 100 vrouwen verkracht’ organiseerden de Vrouwenraad en de Conseil des Femmes francophones de Belgique op maandag 25 november een manifestatie aan het Centraal station van Brussel om de aandacht te vestigen op dit probleem. De organisaties willen handtekeningen verzamelen en meer getuigenissen over verkrachtingen voor een betere aanpak door justitie, politie, overheid en hulpverlening.

Slechts 1 op de 10 slachtoffers leggen klacht neer

Dagelijks worden een 10-tal verkrachtingen aangegeven in België. In werkelijkheid ligt het cijfer veel hoger: slechts 1 op de 10 slachtoffers leggen klacht neer. Heel wat seksuele misdrijven worden dus niet aangegeven aan de politiediensten en doordat het taboe rond dit maatschappelijk probleem blijft bestaan, blijven elk jaar opnieuw duizenden slachtoffers in de kou staan. 

‘Ik zwijg niet meer’

De Vrouwenraad en de Conseil des Femmes francophones de Belgique willen deze stilte doorbreken. “Slachtoffers moeten hulp en steun krijgen, terwijl daders moeten bestraft worden. Dat gebeurt nu nog veel te weinig en daarom willen we een mentaliteitswijziging rond verkrachting in gang zetten,“ zeggen Magda De Meyer, voorzitter van de Vrouwenraad en Viviane Teitelbaum, voorzitter van de Conseil des Femmes francophones de Belgique. De campagne ‘Ik zwijg niet meer’ wil zowel justitie, politie, hulpverlening alsook de vrouwen zelf sensibiliseren. Ze roepen daarbij ook alle slachtoffers op om te getuigen over de feiten en klacht in te dienen bij de politie.

Website verzamelt handtekeningen en  getuigenissen
Op maandag 25 november trekt een symbolische stoet van schaamte en stilte door Brussel om de ‘Ik zwijg niet meer’ campagne te lanceren. Om 13.00u vindt aan het Centraal station van Brussel een symbolische dans van 100 vrouwen plaats, verzorgd door choreografe Charlotte Vanden Eynde. Deze vrouwen, gehuld in witte sweaters met kap, zullen een lange rij vormen en naar het Justitiepaleis stappen. Zij symboliseren de 100 vrouwen die dagelijks in ons land verkracht worden.

Vanaf vandaag kunnen verkrachte of aangerande vrouwen ook anoniem hun verhaal kwijt op de website ikzwijgnietmeer.be. Iedereen die dat wil kan via de site ook een petitie ondertekenen. “Wij willen vrouwen de kans geven in volledige anonimiteit te getuigen over wat hen is overkomen, en tegelijk beter inzicht krijgen in de drempels waardoor zij niét naar buiten komen met hun verhaal,” aldus De Meyer. “De politieagent is vaak de laatste persoon naar wie slachtoffers willen stappen. Geen officiële cijfers en geen inzicht betekent echter ook geen daadkrachtig beleid. Het is tijd dat daar verbetering in komt.” 

Op 8 maart 2014, naar aanleiding van de internationale vrouwendag, stappen de Vrouwenraad en de Conseil des Femmes francophones de Belgique met de petitie en de getuigenissen naar de betrokken ministers. 

Via volgende link kunt een reeks foto’s van deze geslaagde actie bekijken: 
https://picasaweb.google.com/101161532789719614865/20131125Verkrachtingen

take down
the paywall
steun ons nu!