VUB en UCLV sluiten Strategisch Internationaal Partnerschap. Foto: press.vub.ac.be

Vernieuwd Strategisch Internationaal Partnerschap VUB-Cuba-Zuid-Afrika

De Vrije Universiteit Brussel maakt haar samenwerking met de Universidad Central 'Marta Abreu' de Las Villas in Santa Clara in Cuba en met de University of the Western Cape in Zuid-Afrika officieel. Deze samenwerking laat de universiteiten toe te verbreden op vlak van onderzoek, onderwijs en dienstbetoon aan de maatschappij.

woensdag 14 december 2022 17:44
Spread the love

 

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) ondertekende een Strategisch Internationaal Partnerschap (SIP) met de Universidad Central ‘Marta Abreu’ de Las Villas (UCLV) in Santa Clara in Cuba en met de University of the Western Cape (UWC), in Zuid-Afrika.

Het SIP laat toe om de samenwerking tussen de universiteiten te verbreden op vlak van onderzoek, onderwijs en dienstbetoon aan de maatschappij. Door maatschappelijke problemen vanuit verschillende wetenschappelijke disciplines te bekijken, willen de drie universiteiten oplossingen formuleren voor de uitdagingen van morgen.

Het samenwerkingsverband met de UCLV in Cuba werd al op 16 november ondertekend en formaliseert een bestaande 25 jaar lange samenwerking. Het Cubaans-Brusselse avontuur begon met een eerste gezamenlijke onderzoeksproject om de voedselzekerheid te verbeteren, met onder andere onderzoek naar pathogene E. coli die problemen gaf bij landbouwdieren en anti-nutritionele componenten in voeding en voeders.

Foto: Universidad Central ‘Marta Abreu’ de Las Villas (UCLV)

Tegelijk actualiseerde de VUB ook enkele cursussen in de UCLV-landbouwfaculteit, rustte het een labo uit voor eiwitisolatie en -karakterisering, en zette het een bibliotheek over biochemie en eiwitchemie op.

“(Deze samenwerking) veranderde de UCLV van een belangrijke nationale speler in een internationaal erkende universiteit die verschillende partnerschappen opzette in Midden- en Zuid-Amerika en in Afrika”, verklaart Prof. dr. em. Edilbert Van Driessche, die nauw bij die initiële samenwerking betrokken was.

Een vijftal jaar geleden werden andere domeinen aan de samenwerking toegevoegd, van ingenieurswetenschappen tot humane wetenschappen, zoals criminologie en genderstudies.

“Cuba is een land in volle beweging en ondergaat de laatste jaren veranderingen op verschillende fronten”, zegt Kim Van der Borght, VUB-professor Internationaal Economisch Recht en Diplomatie, tevens coördinator van het SIP met de UCLV.

Foto: Henk Kruger/Cape Argus

“De gedachte achter het SIP is om de samenwerking tussen de universiteiten nog meer te verbreden, meer collega’s van de VUB en de Erasmus Hogeschool erbij te betrekken en meer interdisciplinariteit te creëren door de wetenschap af te stemmen op de echte wereld, op de industrie, op de maatschappij. Dat is de belangrijkste focus van het SIP: interdisciplinariteit in onderzoek, onderwijs en dienstbetoon aan de maatschappij.”

Enkele maanden geleden ondertekende de VUB een SIP met de University of the Western Cape (UWC) in Zuid-Afrika. Er bestond al een eerdere band tussen de UCLV en de UWC, maar door deze twee nieuwe SIP-overeenkomsten nodigde de UWC de UCLV uit in Kaapstad om daar de samenwerking te hernieuwen met een samenwerkingsovereenkomst, waardoor een samenwerkingsdriehoek ontstond.

“Dit is zeer belangrijk voor ons allemaal”, benadrukt Van der Borght. “Deze SIP’s zijn partnerschappen van gelijken op het gebied van onderzoek. De VUB en de Vlaamse Interuniversitaire Raad-Universitaire Ontwikkelingssamenwerking (VLIR-UOS) zorgen voor de financiering om dat partnerschap van gelijken te ondersteunen.”

“Het is een duidelijk voorbeeld van de filosofie van de VLIR-UOS om samen te werken tussen Noord en Zuid, maar ook tussen Zuid en Zuid, aangezien de University of the Western Cape en de UCLV reeds zeer nauw samenwerken. De driehoek VUB-UCLV-Western Cape is ook een belichaming van onze gedeelde waarden, hoop en aspiraties.”

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!