De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Verkiezingen in São Paulo bewijzen weer de generatiewissel bij de progressieve krachten

Verkiezingen in São Paulo bewijzen weer de generatiewissel bij de progressieve krachten

donderdag 10 december 2020 10:10
Spread the love

Covas (PSDB, Partido Social democráta do Brasil), burgemeester van São Paulo, haalde het in de tweede ronde (60%) van Boulos (PSOL, Partido Progressista e liberdade). Enerzijds was het wel een feest, omdat Boulos de wederopstanding van de progressieve krachten kon vieren.

Een jonge progressieve Partij (PSOL) met hun jonge leider (Boulos) maakte geen schijn van kans in de tweede ronde van de verkiezingen van São Paulo. Eén, omdat ze het tegen het zittende bestuur, met een presidentskandidaat in de rangen (PSDB), moesten opnemen. Twee, omdat de tweede ronde ingekort was in heel het land door de pandemie.

U moet weten dat de PSOL maar 17 seconden zendtijd had gekregen tijdens de eerste ronde om haar campagne bekend te maken en in de tweede ronde was dus hun tijd ingekort, anders hadden ze veel meer mensen bereikt. En natuurlijk is dit de verkiezingen van de onervaren Boulos, maar zoals hij zegt in zijn youtube-programma (café com boulos): ‘Vai ter outras lutas!’ (er komen nog campagnes)

Natuurlijk waren de resultaten van Boulos zeer goed, maar ze hebben hem op de ‘politique à la politicienne’ afgerekend, te weinig ervaring als jonge snaak die 20 jaar ervaring in samenleven met de mensen in de periferie voorstelde als diploma (natuurlijk is hij ook psycho-analyst en filosoof). Is het niet altijd makkelijk om het op te nemen tegen de sociaal-democratische partij van Covas

Het is wel duidelijk dat de jeugd klaar staat in Brazilië, Manuela d’Avila (PSOL) in Porto Alegre, is volgens mijn bron gebaseerd op studentenbewegingen die volwassen zijn geworden. Zoals in Chili en Argentinië, waar de studenten meer georganiseerd zijn.

In het Noord-Oostelijke staat Pernambuco heeft Marilía Arraes (PT) een mooi resultaat neergezet. Het probleem met het Noord-Oosten van Brazilie is dat daar bijna geen infrastructuur is en weinig overheidsdomeinen actief zijn. Dit zijn ook zeer arme streken, zo is er al weken geen elekticiteit meer in Amapá.

Het besluit is dat zelf een nieuwe president van de PT geen oplossing is voor de wanorde in Brazilië, het land is in crisis en gaat niet vooruit. Dit gaat tegen hun lema in van ‘Ordém e Progresso’ (orde en vooruitgang). Brazilië gaat naar het centrum, ofwel trekt Bolsonaro alles naar rechts…

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!