De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Verborgen verhalen uit Bolivia en Peru

Verborgen verhalen uit Bolivia en Peru

zaterdag 5 maart 2011 10:35
Spread the love

Wat hebben glazen melk, asperges, Machu Picchu en cocaïne laboratoria met de millenniumdoelen te maken? Wat doet de regering van Evo Morales om armoede en ongelijkheid te bestrijden en hoe zit dat met zijn Peruaanse collega Alan Garcia? LA Ruta reist de komende zes weken door Bolivia en Peru om deze en andere vragen te beantwoorden.

Met een klein team van videomakers en schrijvende journalisten vertrekken we komend weekend naar Puerto Suarez in de dampende Boliviaanse Amazone. Via het inheemse Gaurani volk in El Chaco en de strijdvaardige cocaboeren in Cochabamba, reizen we naar het ruim vierduizend meter hoge La Paz. Een stad die in de afgelopen weken geteisterd is door de ergste modderstromen sinds jaren.

We vervolgen onze weg en betreden Peru via het adembenemende Titicaca meer, gaan dan naar de aspergeplantages van Ica, om te eindigen in de door verkiezingskoorts bevangen Peruaanse hoofdstad Lima.

Onderweg doen wij verslag van de meer en minder geslaagde pogingen van overheden om sociale en ecologische problemen aan te pakken. En zoals jullie van ons gewend zijn, besteden we hierbij uitgebreid aandacht aan de meningen en alternatieve oplossingen van NGO’s en sociale bewegingen.

We onderzoeken of er nog steeds sprake is van slavenarbeid op plantages in el Chaco, spreken met experts over de positieve en negatieve gevolgen van grootschalige mijnbouw, bekijken wat het massatoerisme in Peru oplevert voor de bevolking ter plaatse en gaan op zoek naar lokale  initiatieven om voedselzekerheid te bereiken.

De socialistische Boliviaanse president Evo Morales zegt de armoede en ongelijkheid in zijn land te bestrijden met speciale aandacht voor de rechten van inheemse volkeren en hun tradities. Zijn Peruaanse collega president Alan Garcia, heeft een meer markt georiënteerde aanpak. Wiens beleid pakt beter uit voor mens en milieu?

Nieuwsgierig geworden? Volg ons de komende weken op http://www.laruta.nu, waar we aan de hand van blogs, artikelen, foto’s en video’s verslag doen van onze bevindingen.

Marjolein van de Water

take down
the paywall
steun ons nu!