“Verbied uitzendcontracten van één dag”
Verslag, Nieuws, Economie, België -

“Verbied uitzendcontracten van één dag”

De socialistische vakbond ABVV wil dagcontracten in de uitzendsector verbieden. “Eén op de drie uitzendcontracten zijn dagcontracten. Elke dag moeten die mensen afwachten of ze de volgende morgen mogen werken. Dat zijn 19de-eeuwse toestanden”, zegt Jacques Michiels van het ABVV.

woensdag 6 oktober 2010 15:40
Spread the love

Het ABVV trekt al voor het zesde jaar op rij de straat op voor de Dag voor de Rechten van uitzendkrachten. Deze keer neemt de vakbond de dagcontracten in het vizier. Elke dag gaan 24.000 uitzendkrachten aan de slag met een dagcontract. Een terugkeer naar het rauwe kapitalisme van de 19de eeuw, noemt het ABVV dat.

“Dat geeft heel veel stress want elke dag vraag je je af: heb ik morgen nog werk? Ik heb zo soms een jaar lang gewerkt met dag- en later weekcontracten in hetzelfde bedrijf”, getuigt Maarten (52) die enkele jaren als uitzendkracht werkte.

Volgens Maarten gebruiken werkgevers die dagcontracten omdat ze extreme flexibiliteit toelaten. “Met een dagcontract kan je een werkweek zonder probleem verlengen en zaterdag en zondagwerk vragen. Iemand die onder druk staat, geeft ook makkelijker toe en doet harder zijn best in de hoop een vast contract te krijgen”, aldus Maarten.

Het ABVV vindt dat uitzendcontracten dezelfde duurtijd moeten hebben als de opdracht in het commerciële contract tussen bedrijf en uitzendkantoor. “Als een bedrijf in dat contract een uitzendkracht voor één maand vraagt, moet er ook een contract van een maand worden afgesloten”, zegt Jacques Michiels.

Meldpunt tegen discriminaties

De socialistische vakbond opent ook een online meldpunt voor discriminaties in de uitzendsector. “We willen feiten verzamelen en juridische stappen ondernemen. Ik weiger te geloven dat het in alle kantoren fout loopt, maar als een bepaald kantoor echt steevast in de fout gaat, gaan we proberen een veroordeling te krijgen”, zegt federaal secretaris van het ABVV Eddy Van Lancker.

Het meldpunt is te bereiken via de website van het ABVV en wil een laagdrempelig alternatief zijn voor een klacht bij officiële instanties.

Het zit het ABVV nog altijd hoog dat Adecco nooit veroordeeld werd voor het bijhouden van lijsten met de huidskleur en afkomst van uitzendkrachten. Adecco werd in 2009 niet doorverwezen naar de correctionele rechtbank wegens een procedurefout. Het gerechtelijk onderzoek was immers in het Frans gevoerd, terwijl de hoofdzetel van Adecco zich op Nederlandstalig grondgebied bevindt.

Het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding kreeg dit jaar al 48 klachten over discriminatie van allochtonen in de uitzendsector.

take down
the paywall
steun ons nu!