De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Vecht en dans in Park Spoor Noord

Vecht en dans in Park Spoor Noord

maandag 16 mei 2011 15:55
Spread the love

Het stadslabo JES bracht Antwerpse thaiboks- en dansclubs op de been om Antwerpen-Noord te laten kennismaken met ‘fight and dance’. Jonge ambassadeurs van elke club stelden hun sport aan de hand van korte demo’s voor. Een aantal jonge thaiboksers werd ook vereerd met een diploma hulpinitiator.

Braziliaans getinte jiujitsu

Naast thaiboks konden de nieuwsgierige sportfanaten ook proeven van een Braziliaanse variant op jiujitsu. De sport is aan het begin van de twintigste eeuw voortgekomen uit judo en geniet een hoog aanzien in Zuid-Amerika.

Hoewel gelijkenissen met judo talrijk zijn, is Braziliaanse jiujitsu een volwaardige sport. De broers Michel en Maurice Goffart beoefenen deze vechtkunst al meer dan tien jaar. “Het grootste verschil met judo is dat Braziliaanse jiujitsu vooral grondwerk is. Judo focust vooral op worpen”, vertelt Maurice. “Onze jiujitsu is ook levendiger: wat niet werkt verdwijnt na een tijdje.”

Verderop konden de dapperste zielen zich wagen in de boksring of de basics van streetdance leren onder begeleiding van hiphopbeats. Op de expositie ‘Sport als medium’ konden bezoekers tweeëneenhalf jaar ‘Vecht en dans bij JES’ bewonderen. De filmpjes waren het werk van de jongerenambassadeurs van de sportclubs.

Het proces volgens JES

JES probeert aan de hand van processen jongerenwerkingen sterker te maken. Met Kick It willen ze tonen waar de clubs en JES mee bezig zijn, vertelt Pieter Smet van JES: “Twee JES-medewerkers hebben geholpen met het opstarten van dans- en thaiboksclubs in Antwerpen. Hun taak is voornamelijk om de sociale rol van sportclubs te ondersteunen, maar ook om de clubs van binnenuit sterker te maken.”

Volgens Filip Balthau, coördinator JES Antwerpen is deze bottom-up methode de beste manier om iets te veranderen. “Als je de werking van bijvoorbeeld thaiboksclubs wil verbeteren, dan is het heel belangrijk dat je ook luistert naar de sporters zelf.”
Balthau koos daarom om een speeddate tussen sporters, trainers, geïnteresseerden en beleidsmakers te organiseren op Kick It: “Zo koppel je de praktijk aan het beleid.”

De weg naar BLOSO

Talentvolle thaiboksers die al jaren bloed, zweet en tranen hebben gelaten voor de sport kregen van JES een diploma hulptrainer. “Een groot aantal jongeren beschikt over een groot talent en heeft zeker de capaciteiten om trainer te worden”, zegt Gitte Haenen, assistent-trainer bij de thaiboksclub The Bulldogs.

“Maar de opleiding bij BLOSO is erg intensief. Veel van onze jonge thaiboksers zijn schoolmoe en hebben geen zin om nog eens door zo’n zware opleiding te ploeteren. Daarom hebben we samen met JES een tussenoplossing gecreëerd. Het diploma hulptrainer is een goede aanloop naar het BLOSO-examen.”

Ook trainers met een paar jaar ervaring reageerden positief op deze cursus: “Het gaf hen inzicht in de manier waarop ze lesgeven. Een belangrijk onderdeel is om trainingen individueel af te stemmen”, legt Haenen uit.

© 2011 – StampMedia – Vincent Buyssens

take down
the paywall
steun ons nu!