De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Van Reggaezanger tot bijna President van Oeganda, Bobi Wine (NUP)

zondag 3 januari 2021 04:41
Spread the love

Bobi Wine neemt het op 14 januari op tegen President Museveni, die al sinds ‘86 aan de macht is in Oeganda. Oeganda wordt gezien als een donor darling van de VN, VS, Duitsland en Nederland. Ondertussen zijn er mensenrechtenschendingen enorm toegenomen en werd de oppositiekandidaat al drie maal opgepakt.

Bobi Wine (NUP, National Unity Platform) was een rastafari die met liedjes over ‘social injustice’ kon scoren bij de massa, maar hij wisselde zijn dreads in voor een kostuum en ging de politiek in. Nu trekken zijn rally’s evenveel toeschouwers als zijn concerten. Hij wil voornamelijk inzetten op veiligheid en investeren in gezonheidszorg, onderwijs en landbouw; een landhervorming doorvoeren om op die manier het land eerlijker te verdelen in Oeganda.

Hij staat dus klaar om de verkiezingen van 14 januari te winnen, toch is het probleem dat verschillende sleutelfiguren van de Oegandese oppositie zijn opgepakt en ook verschillende boegbeelden van de mensenrechtensector. Wil nu dat op 30 december Bobi Wine en zijn staf  werden opgepakt en zijn mediateam geblokkeerd. De reden hiervoor is omdat Bobi Wine een te grote aantrekkingskracht heeft op de bevolking en eens een geduchte kandidaat werd voor Museveni.

Ondertussen nemen de mensenrechtenschendingen alleen maar toe in Oeganda, het land dat ‘de Parel van Afrika’ wordt genoemd. Grenst aan Rwanda, Congo, Kenia, Tanzania en Zuid-Soedan. Het wordt gezien als één van de stabielere landen in de regio. Nu zitten bv. Enabel (de Belgische intergouvernementele ontwikkelingsorganisatie) daar en de Nederlandse homoloog (90 miljoen euro). Nederland is een belangrijke ‘stakeholder’ in Oeganda, België is dat veel minder (met 126 miljoen euro de laatste 7 jaar voor Onderwijs en Gezondheidszorg) die zitten meer in Centraal-Afrika.

Het Museveni kwam in ‘86 na een lange revolutionaire strijd aan het macht, kon tot 2000 een gematigd beleid voeren, maar verloor daarna al zijn principes. Toch bleven buitenlandse bedrijven, ngo’s en civiele samenleving samenwerken met het regime. De strijdmakkers van Museveni werden zijn geduchte tegenstanders, maar deze haalden het vaak niet in de géén partijstaat die Oegdanda is sinds ’86. Nu is er dus een waardige tegenkandidaat opgestaan, Bobi Wine. De vraag natuurlijk is hoe de politique à la politicienne gaat aflopen, we weten dat in Congo de verkiezingen in de dagen en week voor de verkiezingen beslist wordt.

Heeft Bobi Wine wel voldoende ervaring om een land te leiden? Hierdoor kan de kandidat van de jeugd de strijd verliezen. Toch heeft hij de toekomst achter zich, omdat er in Oeganda nog elk jaar 1 miljoen kinderen bijkomen.

Het regime van President Museveni wordt duidelijk uitgelegd in het boek van Arne Doornebal. Lees hier de recensie

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!