De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Van een job word je niet rijk en van een interimjob al helemaal niet
De Wereld Morgen, Interimarbeid, ABVV, enquête ABVV, interimkantoren, vast contract, recht op vast contract -

Van een job word je niet rijk en van een interimjob al helemaal niet

woensdag 9 oktober 2013 21:12
Spread the love

378.000 landgenoten deden ooit al minstens één ervaring op met interimarbeid. Interimarbeid moet dienen als opstapje naar vast werk. Op weg naar een nieuwe job moeten jong én oud bijna gegarandeerd voor lange tijd de interimkantoren afschuimen. Een grootscheepse enquête georganiseerd door vakbond ABVV legt bloot wat interimmers meemaken om te voldoen aan de flexibele eisen van de arbeidsmarkt. ABVV presenteerde de resultaten op 9 oktober naar aanleiding van de Dag voor de Rechten van Uitzendkrachten.


LEES OOK: Nu ook wetenschappelijk bewezen: uitzendkrachten voelen zich wegwerpwerknemers


Interimarbeid dient een opstap te zijn naar vast werk. Maar uit de enquête die vakbond ABVV organiseerde, blijkt dat tweederde van de uitzendkrachten geen contract van onbepaalde duur krijgt.

Dagcontracten maken 20 procent uit van de interimcontracten. Dat mag normaal uitsluitend als de opdracht slechts één dag duurt, maar veel werknemers gaan van dagcontract tot dagcontract bij hetzelfde bedrijf. Vaak maandenlang. Soms zelfs jarenlang.

Ziek aan de slag

48 procent van de uitzendkrachten gaat bij ziekte toch werken, wat meer is dan bij werknemers met een vast contract het geval is. Meer dan de helft van die 48 procent doet dat uit angst om hun job te verliezen. Een derde klaagt over incorrecte betalingen. Ook krijgen ze vaak niet dezelfde voordelen zoals maaltijdcheques die de vaste collega’s wel krijgen.

In de praktijk weten ze zelf niet altijd welke voordelen aan hun neus voorbijgaan. Uit de enquête blijkt ook zeer opvallend dat interimmers een veel hogere werkdruk ervaren dan de werknemers in vast dienstverband. Vier op vijf uitzendkrachten vinden bovendien dat het interimkantoor hen slecht informeert over hun loon, over de duur van het contract en over de functie. Ook alarmerend: Elf procent meldt dat men hen aanwierf tijdens stakingen. Hetgeen bij wet verboden is.

Geen fundament

Interimarbeid is geen fundament om een normaal bestaan uit te bouwen. Karel Stessens, voorzitter van ACOD, was hier duidelijk in: “Bij banken moet je met interimcontracten niet aankloppen voor een lening. Probeer als interimmer maar eens een woning te vinden.”

Daar komt een grote dagelijkse onzekerheid bovenop. 55 procent van de uitzendkrachten krijgt pas op de dag dat ze moeten starten hun planningen en uurroosters. Als ze aan een nieuwe interimjob moeten beginnen, hoort één op vijf dat pas de dag zelf. 63 procent hoort het binnen één en vijf dagen voor de aanvang van de nieuwe interimjob. Maar 21 procent weet meer dan drie dagen voor de verlenging dat het contract verlengd wordt. Een vijfde krijgt pas na twee dagen een arbeidscontract, bij een verlenging krijgt 40 procent pas na twee dagen een arbeidscontract.

Grote respons

Onderzoekers Esteban Martinez (ULB) en Ezra Dessers (KULeuven) waren blij verrast door de respons op hun enquête. Meer dan 3000 interimmers vulden de enquête in. Tien procent van de bevraagden reageerde, wat veel is voor een enquête.Ook opmerkelijk is dat 1 op 3 van de respondenten op het einde een persoonlijke commentaar bijsloot.

Commentaren van een hele pagina waren geen uitzonderingen. De onderzoekers benadrukken dat er ook reacties zijn van mensen die zich goed voelen bij interimarbeid. Daarmee weerlegden ze de kritiek dat het alleen ontevreden interimmers zijn die zo’n enquête willen invullen.


Campagne ABVV: ‘Uitzendkrachten zijn geen wegwerpkrachten!’

Op woensdag 9 oktober organiseert het ABVV voor de negende keer de Dag voor de Rechten van Uitzendkrachten. Het ABVV eist een correct en tijdig arbeidscontract en wil af van de dagcontracten. Want er wordt te veel gesold met mensen, zo blijkt uit hun enquête bij 3.000 uitzendkrachten. Bekijk de resultaten van enquête hier.

Overal in het land worden ludieke acties gevoerd op pleinen en industrieterreinen. Het ABVV verdeelt het gelegenheidsmagazine I-Zone met concrete tips en advies van experten voor uitzendkrachten, getuigenissen en een Fair-test (Word jij fair behandeld?). En de vakbond geeft wegwerpzakdoekjes weg. Die mogen na gebruik in de vuilnismand. Maar uitzendkrachten als wegwerpartikelen behandelen, nee, dat kan niet. Het ABVV verwacht voor elke job een correct en tijdig arbeidscontract en wil af van de dagcontracten.

Meer info op www.abvv.be en http://www.rechtenuitzendkracht.be

take down
the paywall
steun ons nu!