De aandeelhoudersvergadering is hét geschikte moment voor de aandeelhouders en de politici om hun stem te laten horen en zich duidelijk uit spreken tegen de buitensporige bonussen, klinkt het bij de vakbonden.

De Belgische overheid heeft minstens 20 procent van de aandelen en heeft dus wettelijk het recht om op de AV een een resolutie te stemmen om een "drastische" vermindering te eisen van de toegekende bonussen, menen de vakbonden. Het kan volgens de vakbonden niet dat in tijden van dreigend jobverlies torenhoge bonussen worden uitgekeerd. 

"Totaal uit balans"

"De hele bonussencultuur bij Dexia is totaal uit balans", zegt Elke Maes, secretaris bij de christelijke vakbond LBC-NVK. "Het kan niet zijn dat alleen het topmanagement beloond wordt en dat de rest niets krijgt. Ook het personeel moet een graantje kunnen meepikken van het lichte herstel. De werknemers wachten nu al jaren op de harmonisatie van hun statuten. Ze krijgen telkens de reactie dat er geen geld is, maar er is wel geld om het topmanagement te belonen en dat vinden we niet correct. Iedereen moet kunnen profiteren, dus ook de werknemers en de klanten."

"Wettelijk maar niet rechtvaardig"

"Een bonus van 800.000 euro is misschien wel wettelijk maar alles behalve rechtvaardig of fatsoenlijk," zegt Miranda Ulens van de socialistische vakbond BBTK. "We hebben een brief geschreven aan de belangrijkste aandeelhouders met de vraag om een resolutie in te dienen om de torenhoge bonus aan Mariani te verminderen of gewoon niet uit te keren."

Miranda Ulens: "Ook al zeggen sommige politici dat de bonus wettelijk, er is ook nog iets als fatsoen. Dexia onderging een herstructurering en er zijn heel wat jobs geschrapt en zelfs de ontvangen staatssteun is nog niet terugbetaald. Maar er is wel geld om bovenop een vast loon van 1 miljoen euro nog eens 800.000 bonus uit te keren. Elke burger in dit land betaalt belastingen en heeft dus meebetaald aan de staatssteun. Als alles volgens de wet verlopen is, dan is er misschien iets verkeerd met de wet."

Volgens de vakbonden moeten de politici hun verantwoordelijkheid opnemen en de buitensporige bonussen aanpakken. Daar wringt het schoentje. Een aantal steden hebben al hun ongenoegen geuit tegen de bonussen. Zo heeft de stad Gent uit protest een deel van haar geld uit Dexia en KBC gehaald. Groen! en SP.A veroordelen de bonussen. Bruno Tuybens (SP.A) zegt dat de bonussen "pervers en onaanvaardbaar" zijn, maar zijn partijgenoot Lieten ondertekende samen met haar collega-ministers Bourgeois en Peeters wel mee de verklaring van de Vlaamse regering waarin staat dat de bonussen best wel aanvaardbaar zijn. 

Verslag, Nieuws, België, Dexia -

Vakbonden voeren actie bij Dexia tegen superbonussen

woensdag 11 mei 2011 18:05
Spread the love

De vakbonden BBTK, LBC-NVK, CNE en ACLVB voerden actie aan de ingang van de Dexia-hoofdzetel in Brussel bij de start van de aandeelhoudersvergadering. Ze protesteerden tegen de gigantische bonussen die uitgekeerd worden aan de top van Dexia. Vooral de superbonus van 800.000 euro die CEO Pierre Mariani krijgt bovenop zijn loon van bijna 1 miljoen euro zorgt voor veel verontwaardiging. 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!