“Uitkomst verkiezingen Soedan staat al vast”

De Soedanese president Omar al-Bashir zal naar verwachting eenvoudig de verkiezingen deze week winnen en een vijfde termijn ingaan. Hij staat al 26 jaar aan het hoofd van het land.

woensdag 15 april 2015 14:57
Spread the love

De stemlokalen gingen maandag open en inwoners kunnen nog tot en met vandaag stemmen. Meer dan 13 miljoen mensen hebben zich geregistreerd bij de ongeveer 11.000 stembureaus in het land.

De belangrijkste oppositiegroepen weigeren deel te nemen aan de verkiezingen. Daardoor heeft Bashir slechts concurrentie van vijftien relatief onbekende kandidaten. Een van hen is Fatima Abd-al-Mahmud, de enige vrouwelijke kandidaat, namens de Soedanese Socialistische Democratische Unie. De 71-jarige kinderarts zit al veertig jaar in de politiek en vervulde al diverse ministersposten.

De leiders van de oppositie stellen dat er geen geloofwaardige verkiezingen gehouden kunnen worden voordat de vrede in alle regio’s in het land hersteld is, politieke gevangenen zijn vrijgelaten en de persvrijheid gerespecteerd wordt.

“Deze verkiezingen zijn niet eerlijk en vrij”, verklaarde Hassan Osman Rizig, van de oppositiepartij Hervorm Nu Beweging. “De oppositie erkent deze verkiezingen niet en de internationale gemeenschap ook niet.”

Versoepeling

In de regio’s Darfoer, Blauwe Nijl en Zuid-Kordofan bij de grens met Zuid-Soedan is in de voorbije maanden hard meedogenloos gevochten. In januari raakte de Soedanese luchtmacht, die rebellen bombardeerde in de Noebabergen, een ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen waar 150 patiënten lagen. Twee bommen kwamen terecht op het ziekenhuisterrein. Daarbij raakten een personeelslid en een patiënt gewond.

De internationale gemeenschap lijkt echter soepeler te worden in de richting van Bashir, die ooit gezien werd als een internationale paria. Het Internationaal Strafhof (ICC) heeft, verwijzend naar een gebrek aan steun van de VN-Veiligheidsraad, het onderzoek naar geweld in Darfoer stopgezet. De president wordt echter nog wel beschuldigd van oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en drie gevallen van genocide – beschuldigingen die Bashir ontkent.

Andere acties die in het voordeel van Bashir uitpakken, zijn het recente besluit van Washington om de invoer van communicatie-apparatuur, inclusief smartphones en laptops toe te staan. Zowel Bashir als de oppositieleden hebben betere relaties met de VS hoog op de agenda staan in hun campagne.

De verkiezingen worden gecontroleerd door de Afrikaanse Unie, de Intergouvernementele Ontwikkelingsautoriteit (IGAD), de Organisatie van de Islamitische Conferentie (OIC) en de Arabische Liga. Europese waarnemers besloten thuis te blijven. Zij zeggen te twijfelen aan de mogelijkheid van een geloofwaardige uitslag.

take down
the paywall
steun ons nu!