Jongen in Bangladesh drinkt van een grondwaterpomp (globalgiving.com)

Twintig miljoen inwoners Bangladesh hebben alleen drinkwater vervuild met arsenicum

Twintig miljoen inwoners van Bangladesh drinken dagelijks water dat zwaar vervuild is met arsenicum. Het probleem kwam twintig jaar geleden al aan het licht, maar de overheid en internationale donoren doen er zo goed als niets aan volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch.

woensdag 6 april 2016 17:22
Spread the love

In zijn rapport Nepotism and Neglect: The Failing Response to Arsenic in the Drinking Water of Bangladesh’s Rural Poor wijst de Amerikaanse organisatie Human Rights Watch (HRW) er op dat in Bangladesh elk jaar naar schatting 43.000 mensen overlijden aan ziekten die veroorzaakt worden door arsenicum. Een te hoog gehalte arsenicum in het lichaam verhoogt het risico op onder meer kanker, hart- en vaatziekten en longproblemen. Vooral op het platteland drinken mensen water met te veel arsenicum.

“Bangladesh zet geen duidelijke stappen om arsenicum uit het drinkwater van miljoenen armen op het platteland te verwijderen”, zegt Richard Pearshouse, onderzoeker bij HRW en auteur van het rapport. “De overheid handelt alsof het probleem al grotendeels is opgelost. Als de regering en de internationale donorgemeenschap niet meer doen, zullen miljoenen mensen overlijden aan ziekten die te voorkomen zijn.”

HRW analyseerde data over ongeveer 125.000 waterbronnen die tussen 2006 en 2012 werden aangelegd. Diepere bronnen bereiken grondwater van betere kwaliteit. Hoewel dat geweten is boort de overheid toch voldoende diep in de gebieden waar het hoogste risico op arsenicumvervuiling bestaat, stelt HRW. De Wereldbank, die 13.000 waterbronnen financierde tussen 2004 en 2010, moet volgens HRW deze waterbronnen vervangen of aanpassen.

Pas in 1995 werd tijdens een internationale conferentie in Kolkatta (vroeger Calcutta) in buurland India duidelijk gemaakt dat in Bangladesh op natuurlijke wijze veel arsenicum in het grondwater terechtkomt. Tussen 1999 en 2006 onderzocht de overheid van Bangladesh in samenwerking met internationale organisaties naar de oorzaken en impact van deze vervuiling. Bij vijf miljoen bronnen in het land werd toen het arsenicumgehalte in het water getest.

Uit dat onderzoek bleek dat de bronnen van ongeveer twintig miljoen mensen meer dan het maximaal toegestane gehalte van 50 microgram per liter bevatten. Behalve dat de verdachte pompen toen rood werden geverfd, is er na 2006 zo goed als niets aan de situatie gedaan. Uit een onderzoek van 2013 bleek dat de arsenicumgehaltes nog steeds even hoog waren als bij de eerdere onderzoeken van 2006.

Volgens HRW worden betere bronnen vaak alleen aangeboord voor aanhangers van nationale of plaatselijke politici, of de waterbedrijven worden omgekocht. Ze worden niet geplaatst voor de mensen die ze het meest nodig hebben. “Veel overheidsbronnen worden geïnstalleerd bij particulieren”, zei een jonge boer uit het dorp Ruppur met gezondheidsklachten tegen HRW, zodat de gewone mensen er geen gebruik van kunnen maken.

Bron: Nepotism and Neglect: The Failing Response to Arsenic in the Drinking Water of Bangladesh’s Rural Poor  

take down
the paywall
steun ons nu!