De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Katie is al 13 jaar vrijwilliger in Oxfam-winkel
Alison Osakwe

Tweede heropening en ontdekking van de Oxfam Vintage in Brussel

Als gevolg van nieuwe regeringsbesluiten kunnen de tweedehandswinkels van Oxfam hun deuren weer openen. Nog steeds met dezelfde sociale distanciëring, voelt Katie, de manager van de Oxfam vintage, gevestigd in Brussel*, zich een beetje meer opgelucht.

maandag 10 mei 2021 13:39
Spread the love

“Ik zie weer gezichten die ik ken. Buren, collega’s en trouwe klanten, het is goed om weer sociaal te zijn, om mensen weer te zien. In deze tijden voelen veel mensen zich eenzaam en contact kan soms helpen. ”

Oxfam Vintage

Katie is al 13 jaar vrijwilliger in deze Oxfam-winkel. Nu is ze met pensioen, maar ze blijft de Oxfam Vintage shop runnen met de hulp van 35 vrijwilligers. Er zijn tweedehands kleren, schoenen, juwelen, vintage decoratie, vooral uit de jaren ’60, ’70 en ’80. De sfeer bij Oxfam is erg leuk en warm, volgens Katie.

“Wij zijn vrijwilligers. Ik werk graag bij Oxfam, er heerst een goede sfeer en met collega’s die intussen vrienden zijn geworden, voel je dat je dezelfde waarden deelt. ”

De winst wordt gedoneerd aan verschillende Oxfam-projecten over de hele wereld. Zij financieren ontwikkelingssamenwerking over de hele wereld en stellen Oxfam België in staat druk uit te oefenen op politici.

Slow fashion over Fast fashion

Katie kleedt zich nu alleen nog met tweedehands. “Het is meer ecologisch en ondersteunend. Fast fashion kleding is van slechte kwaliteit, terwijl je tweedehands kleding van verschillende soorten en kwaliteiten kunt vinden. ”

Tweedehands kopen is niet alleen beter voor de kwaliteit of het unieke kledingstuk, maar ook beter op wereldschaal. De planeet wordt overspoeld met kleding. In een paar cijfers, Fast Fashion is 100 miljard kleren gekocht elk jaar in de wereld. Vier miljoen ton textiel wordt per jaar weggegooid en 2% van het broeikaseffect neem toe. Volgens schattingen zal de industrie in 2030 met 60% zijn gegroeid. *

De textielindustrie is de op twee na grootste verbruiker van water in de wereld en een van de meest vervuilende op wereldschaal. De gevolgen van fast fashion zijn catastrofaal en niet alleen voor de ecologie. De arbeidsomstandigheden van de actoren van de fast fashion zijn schadelijk en rampzalig, en accentueren de sociale en economische ongelijkheid.

 

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!