Turtelboom struikelt over de Turteltaks maar daar is de Tommeltaks al

Onze ministers moeten zich dringend wat bijscholen in de sociale geschiedenis. Dan hadden ze geweten dat onpopulaire belastingen kunnen leiden tot hun ondergang.

vrijdag 29 april 2016 16:57
Spread the love

Al in 2350 voor Christus viel in Babylonië een eerste rijk uit elkaar omdat het protest tegen de hoge belastingen onbeheersbaar werd. Maar zo ver moest ondertussen ex-minister Turtelboom niet teruggaan in de geschiedenis. In 1989 voerde premier Thatcher de Poll tax in.

Dat was een belasting die in onrechtvaardigheid niet moest onderdoen voor de Turteltaks. Het was een hoofdtaks, iedere Brit moest die betalen. De Poll tax verving een gemeentetaks die berekend werd op de fictieve huurinkomsten van de woning. De taks van Thatcher zorgde er voor dat een arm gezin met drie kinderen in een bouwvallige woning meer belast werden dan de rijke kinderloze vijftigers in een villa.

Op 31 maart 1990 namen betogers Londen in. De mars moest eindigen op Trafalgar Square maar er waren vijf keer meer betogers dan dat plein kon bevatten. Door het onhandige en forse optreden van de politie braken zware rellen uit. Er werd brand gesticht en minutenlang was Trafalgar Square in rook gehuld.

Nog datzelfde jaar zou Thatcher aftreden. Haar populariteit was ineengestort. Liefst 78 procent van de Britten moest niets weten van de Poll tax.

Turtelboom deed er nog een schep bovenop. Op een moment dat veel mensen al worstelen met veel te dure energierekeningen voerde zij een belasting in van 100 euro per gebruiker. Per gewone gebruiker wel te verstaan. Grote industriële gebruikers werden vrijgesteld. De Turteltaks treft ook zelfstandigen ongenadig hard. Sommige frituren zagen de factuur stijgen met 1850 euro, een heus maandloon.

In een opiniestuk linkte PVDA-energiespecialist Tom De Meester haar naam aan de belasting door de term Turteltaks te lanceren. Turtelboom verslikte zich in de communicatie en leek die onzalige naam aanvankelijk zelfs te omarmen. Turteltaks groeide daardoor uit tot de officiële naam van het ding. Tik turteltaks.be in en u komt uit bij de website van de Vlaamse ombudsman met informatie over die belasting.

De Huts-taks

De oversubsidiëring van zonnepanelen heeft tot een schuldenberg geleid. De kosten ontspoorden pas helemaal toen grote investeerders een kans roken op snel gewin. Ondernemers als Fernand Huts legden voetbalvelden vol met zonnepanelen.

De zaadjes voor de problemen werden geplant door een regering waar Open Vld geen deel van uitmaakte. Maar dat spreekt de partij niet helemaal vrij. Toen de vorige Vlaamse regering schoorvoetend de subsidiëring begon af te bouwen, schreeuwde Open Vld moord en brand.

Ook juridisch rammelt de Turteltaks. De Raad van State heeft de belasting in een vernietigend advies “ongrondwettelijk” genoemd. Onder leiding van de PVDA stappen op 11 mei 17.000 burgers naar het Grondwettelijk Hof.

Staatssecretaris Bart Tommelein volgt Turtelboom op. Nog geen uur nadat dit nieuws bekend raakte, was de hashtag #Tommeltaks al trending. Zou de Vlaamse ombudsman al die nieuwe url geregisteerd hebben?

take down
the paywall
steun ons nu!