Turkse imam Fethullah Gülen laat zijn tanden zien
Turkije -

Turkse imam Fethullah Gülen laat zijn tanden zien

dinsdag 8 november 2011 10:36
Spread the love

Sinds eind jaren negentig woont in de VS een Turkse imam. Hij heet Fethullah Gülen en heeft ondanks zijn afwezigheid veel invloed in Turkije. Niet alleen op de regerende Gerechtigheids- en Ontwikkelingspartij (AKP) van premier Recep Tayyip Erdogan, maar bijvoorbeeld ook op de politie en het onderwijs. Ook buiten Turkije doet Gülen het goed. Omdat hij zich uitspreekt voor dialoog tussen culturen en religies, geweldloosheid, tolerantie en een ‘gematigde islam’.

Daardoor weet hij talloze deuren voor zich geopend, wat hem in staat stelt wereldwijd scholen te vestigen om zijn opvattingen te verspreiden. Ook in Nederland, waar de regering de Gülenscholen van de Stichting Cosmicus, als een probaat middel tegen radicalisering van Turkse jongeren beschouwt. In België was men eveneens onder de indruk, want aan de KU Leuven werd zelfs een leerstoel naar Gülen genoemd *. De man roept op tot tolerantie en dialoog en had in dat kader zelfs ontmoetingen met paus Johannes Paulus II en verschillende joodse leiders. Wat wil een mens nog meer?

Het viel te verwachten dat Gülen na de recente aanslagen door de Koerdische PKK in Turkije wederom zijn gebruikelijke betoog voor dialoog af zou steken. Had voor de hand gelegen, want alleen via een dialoog tussen de Turkse regering en de PKK kan een einde komen aan het geweld over en weer. Maar niets daarvan, want Gülen verspreidde via zijn website herkul.org een toespraak over de PKK, die hij besloot met het volgende gebed: ‘Zij die afstraffing verdienen. God, voer hen naar chaos, beëindig hun vrede. Steek hun huizen in brand en laat hen jammerend achter. Snijd hen bij de wortels af en laat hen verdwijnen. Vervul de opdracht.’

Gülens aanhangers idealiseren de woorden van hun meester tot in het oneindige, maar ieder ander leest hier al snel een oproep tot moord. Wat wil Gülen? Een terugkeer naar de jaren negentig, toen de noodtoestand Zuidoost-Turkije in een hel veranderde? Het heeft er alle schijn van. Met tolerantie en dialoog heeft het in ieder geval niets te maken.

* https://www.dewereldmorgen.be/blog/johan-leman/2010/11/29/fethullah-g%C3%BClen-leerstoel-aan-de-ku-leuven

take down
the paywall
steun ons nu!