De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Tunesië – Arrestatiegolf van bloggers en activisten
Sociaal protest, Persvrijheid, Afrika, Activisme, Vrijheid van meningsuiting, Vrijheid van media, Anonymous, Tunesië, Piratenpartij -

Tunesië – Arrestatiegolf van bloggers en activisten

zaterdag 8 januari 2011 00:11
Spread the love

Video: “Tunesië is ons land – Tounes bledna” Dit rapnumer plaatste rapper en activist El Général (Hamada Ben Aoun) eind december online en is een krachtige aanklacht tegen de heersende corruptie, werkloosheid en positie van jongeren in Tunesië onder het regime van president Ben Ali.
Audio: Interview met Slim Amamou, lid van de Tunesische Piratenpartij, activist en netizen, de dag voor zijn arrestatie, over de straatprotesten in Sidi Bouzid, vrijheid van meningsuiting, de actie van Anonymus, het belang van sociale netwerksites om de censuur te doorbreken en zijn vrees voor een nakende arrestatie. (BBC World)
– Beiden werden gearresteerd op donderdag 6 januari 2011. –

Reporters Without Borders (RWB) veroordeelt de verdwijningen van bloggers en activisten in meerder Tunesische steden op donderdag 6 januari.

De wereldwijde organisatie voor persvrijheid volgt momenteel vijf verdwijningszaken, maar de lijst van verdwijningen is naar alle waarschijnlijkheid langer.

De politie arresteerde de bloggers om hen te ondervragen over het hacken van overheidswebsites door de groep Anonymus, werd door meerdere bronnen aan de organisatie meegedeeld.

RWB dringt bij de Tunesische autoriteiten aan op de in vrijheidstelling van de gearresteerden.

“Deze arrestaties, bedoeld om de Tunesische internetgebruikers en hun medestanders te intimideren, zullen zeer waarschijnlijk contraproductief blijken door het aanwakkeren van de spanningen. Het arresteren van meerdere bloggers is niet de manier om de beelden van de demonstraties van het web te verwijderen of om de cyberaanvallen een halt toe te roepen,” aldus RWB. “Het opvoeren van de repressie is absoluut geen oplossing voor de crisis die Tunesië vandaag overspoelt.”

Een vijftal agenten in burger arresteerde blogger en activist Hamadi Kaloutcha bij hem thuis om zes uur in de ochtend. Ze vertelden zijn vrouw dat ze hem naar het dichtstbijzijnde politiebureau zouden brengen, “juist enkele vragen voor hem hadden,” en “dat het maar enkele uren zou duren.” Sindsdien is van hem niets meer vernomen.

Cyberdissident Sleh Edine Kchouk, een student-activist en lid van de Piratenpartij, werd gearresteerd door de politie in Bizerte (ten noorden van Tunis) en zijn computer in beslag genomen.

Tunesische rapper El Général – artiestennaam van Hamada Ben Aoun – werd door meerdere agenten in burger gearresteerd in Sfax, ongeveer 270 km ten zuidoosten van Tunis.

In zijn lied, “Tunesië is ons land – Tounes bledna”, daagt hij president Ben Ali uit met strijdvaardige strofen die handelen over de heersende corruptie en werkloosheid. Zijn video is enorm populair bij Tunesische jongeren en wordt op grote schaal online verspreid. (Zie de video op facebook, youtube).

Verder is er geen nieuws van Slim Amamou en Azyz Amamy, twee netizens en eveneens leden van de Piratenpartij, uit Tunis.

Slim Amamou werd reeds korte tijd vastgehouden op 21 mei 2010 vlak voor een demonstratie tegen internetcensuur die hij van plan was te houden voor het ministerie van Informatie in de hoofdstad. Verschillende mensenrechtenactivisten, die anoniem wensen te blijven, zeiden dat hij momenteel wordt vastgehouden in het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Azyz Amamy bracht verslag uit over de rellen van een paar weken geleden in Sidi Bouzid. Zijn blog is momenteel onbereikbaar en zijn Facebookpagina werd gedeactiveerd.

Muur van censuur

De arrestaties zijn een poging van de overheid om een muur van censuur rond het internet te bouwen in een poging de protesten van politieke en sociale protestbewegingen die op dit moment in gans het land woeden in de kiem te smoren en de cyberaanvallen op de websites van de overheid te beëindigen.

Sociale netwerksites hebben een ongeziene verslaggeving gebracht over de recente onlusten, terwijl de traditionele media, waarvan de meeste onder de controle van het regime zijn, hebben gezwegen.

Het regime scherpt de censuur van online-artikelen over de huidige onrust via internationale mediakanalen aan.

Isabelle Mandraud, journaliste bij de internationale redactie van het dagblad Le Monde, een specialiste op het gebied van de Maghreb, werd de toegang tot Tunesië ontzegd. Het dagblad The Daily werd in Tunesië verboden sinds zijn speciale correspondente Florence Beauge werd uitgewezen in oktober 2009.

De journalist Ammar Amroussia werd op 29 december gearresteerd. Hij versloeg de recente gebeurtenissen in Sidi Bouzid voor de verboden, communistische krant Al-Badil en nam deel aan de vele solidariteitsprotesten in Gafsa (400 km ten zuiden van de hoofdstad) om de corruptie aan te klagen en zijn landgenoten aan te sporen de “dictatuur” te bestrijden. Hij wordt vastgehouden in de gevangenis van Gafsa.

Amroussia wordt geconfronteerd met een mogelijke gevangenisstraf van meer dan 12 jaar op grond van een hele resem aanklachten onder de artikelen 42, 44 en 49 van de perswet, de artikelen 121, 131, 132, 220-b, 315 en 316 van het wetboek van strafrecht en artikel 26, van een wet van 1969 over de “organisatie van openbare vergaderingen, optochten, exposities, demonstraties en bijeenkomsten.”

Er bestaat een gegronde vrees dat de gearresteerden onderworpen worden aan folteringen en andere onmenselijke behandelingen.

Linken:

Op De Wereld Morgen:

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!