De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Toch vrede in Zuid Soedan?

Toch vrede in Zuid Soedan?

dinsdag 26 juni 2018 18:54
Spread the love




Nieuwe gesprekken over de crisis in Zuid-Soedan zijn gisteren in de ochtend plaatselijke tijd in Khartoem begonnen, nu de druk op leiders wordt opgevoerd om krachtiger actie te ondernemen om de aanhoudende oorlog in Zuid Soedan te beëindigen.

De President van Zuid-Soedan Salva Kiir is gisterenochtend in Khartoem aangekomen om de gesprekken met zijn voormalige plaatsvervanger Riek Machar bij te wonen. De Oost-Afrikaanse regionale organisatie IGAD heeft de Sudanese president Omar al-Bashir opgedragen om vandaag face-to-face contact te faciliteren tussen president Salva Kiir en rebellenleider Riek Machar in Khartoem. President Kiir landde op Khartoem International Airport. Hij werd daar ontvangen door zijn Soedanese ambtgenoot Omar al-Bashir.

Ook de president van Oeganda, Yoweri Museveni arriveerde gisteren in de Soedanese hoofdstad Khartoem om een nieuwe ronde van vredesbesprekingen bij te wonen, meldde het Soedanese persbureau.

Museveni werd bij aankomst op de luchthaven van Khartoem ontvangen door zijn Soedanese ambtgenoot.

De twee presidenten houden een gezamenlijke gespreksronde over een aantal kwesties van wederzijds belang tussen beide landen en over de wederopleving van de vredesbesprekingen in Zuid-Soedan, die zullen worden gevoerd onder leiding van president Omar al-Bashir.

De Oost-Afrikaanse regionale organisatie IGAD gaf Soedan de opdracht om vandaag een nieuwe ronde van gesprekken te houden tussen de Zuid-Soedanese president Salva Kiir en de oppositieleider Riek Machar.

De gesprekken in Khartoem worden gefaciliteerd door de Soedanese president, Soedan is deel van de Oost-Afrikaanse blok IGAD. In zijn inleidende opmerkingen beschuldigde president Salva Kiir de rebellen ervan het hernieuwde vredesproces te gebruiken als een forum voor een agenda van regimeverandering. Kiir zei een deel van het door de oppositie behaalde belang als niet relevant te beschouwen voor het vredesproces in Zuid-Soedan.

De Zuid-Soedanese leider drong er bij de Sudanese regering op aan om de strijdende partijen te helpen om rationeel te zijn tijdens de gesprekken omwille van de vrede in Zuid-Soedan. Ondertussen heeft de Soedanese president Omar al-Bashir er bij de leiders van Zuid-Soedan op aangedrongen om minnelijke oplossingen te vinden voor de aanhoudende crisis in Zuid-Soedan.

Hij riep president Salva Kiir en oppositieleider Riek Machar op om de belangen van de bevolking van Zuid-Soedan voorrang te geven boven hun persoonlijke belangen. De Soedanese leider beloofde de Zuid-Soedanese partijen te helpen bij het vinden van minnelijke oplossingen voor de aanhoudende oorlog in Zuid-Soedan.

Hoewel Omar El Bashir internationaal gezicht wordt wegens misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden kan hij zich in eigen land vrij bewegen. Ook een aantal buurlanden zullen hem toelaten en zelfs met alle eer ontvangen.
Aan u het oordeel over deze situatie.

Een vredesverdrag tussen de strijdende partijen in Zuid Soedan is noodzakelijk, al was het alleen maar om het lijden van de bevolking te stoppen. Als Omar El Bashir iets kan doen om een blijvende vrede te bevorderen, graag. Dat twee personen alleen beslissen over het lot van zo veel mensen is op zich al een beetje vreemd, waar is het parlement, waar zijn de ministers? Maar vergeet niet, Afrika is niet Belgi? of Nederland.Stammen spelen in grote delen van Afrika nog een grote rol, en hier gaat het om de leefgebieden van stammen. Maar natuurlijk ook over olie en rijkdom voor weinigen, net als in de ‘gewone’ wereldpolitiek.

Bijde partijen hebben vandaag een overeenkomst getekend. Volgens de  raamovereenkomst, gezien door de media, kwamen de twee rivalen overeen om de Khartoem-regering toe te staan ??de olievelden in Zuid-Soedan in coördinatie met de Juba-regering te beveiligen en de putten te rehabiliteren om de eerdere productieniveaus te herstellen.

Ze verklaarden ook opnieuw, voor de derde keer, samen te werken nadat hun lange onenigheid moeilijk bleek te zijn voor vrede en stabiliteit. Soedanese president Omar Bashir beloofde de oorlog in Zuid-Soedan te beëindigen en de weg vrij te maken voor een rigoureuze ontwikkeling in de door oorlog verscheurde staat. Zijn belofte lijkt positieve resultaten te dragen met betrekking tot het vredesproces.

bronnen, Sudan News Agency, Wikipedia Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!