De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Tien organisaties bundelen krachten tegen vernietigende impact Covid-19 in kledingfabrieken
Opinie - Fair Wear Foundation

Tien organisaties bundelen krachten tegen vernietigende impact Covid-19 in kledingfabrieken

Een coalitie van tien organisaties die werken aan betere arbeidsomstandigheden voor kledingarbeiders, roept kledingmerken en overheden op tot actie tegen de vernietigende impact van de Covid-19-pandemie in kledingfabrieken. De experts op het gebied van arbeidsrechten werden het dinsdag eens over een gezamenlijke visie op sociale zekerheid en verantwoord ondernemerschap tijdens deze crisis.

donderdag 23 april 2020 18:37
Spread the love

 

In de gezamenlijke verklaring uiten amfori, Better Buying, Convenant Duurzame Kleding en Textiel, Fair Labor Association, Fair Wear Foundation, ETI Norway and ETI UK, IDH, Partnership for Sustainable Textiles en Solidaridad hun diepe bezorgdheid over de gezondheid en het welzijn van miljoenen kledingarbeiders en hun families. Covid-19 heeft een verwoestende impact op de kledingindustrie wereldwijd. Veel fabrieksarbeiders zijn hun baan verloren. Zonder financiële buffer en sociaal vangnet hebben ze grote moeite om zichzelf en hun gezin te onderhouden. De internationale coalitie houdt de situatie in de kleding producerende landen nauw in de gaten. Zeven van de deelnemende organisaties werken samen met bijna 2.000 internationale kledingmerken en retailers.

Werknemers hebben noodhulp nodig

De coalitie roept regeringen in kleding producerende landen op om het inkomen en de gezondheid van werknemers te beschermen en werkgevers te ondersteunen. ‘Fabrieken moeten zorgen voor tijdige betaling van salarissen aan werknemers die aan het werk blijven’, schrijven de organisaties. Als de faciliteiten tijdelijk dicht moeten, zou het volgens de coalitie een topprioriteit moeten zijn van alle belanghebbenden om werknemers rechtstreeks te ondersteunen of toegang te geven tot financiën om de periode te overbruggen waarin ze niet kunnen werken.

De coalitie spreekt daarnaast ook regeringen van kleding importerende landen en multilaterale organisaties aan. Naast het ondersteunen van merken en retailers, zouden zij middelen beschikbaar moeten maken voor noodhulp aan de mensen die onze kleding maken.

De organisaties in de coalitie begrijpen dat kledingbedrijven door extreem moeilijke tijden gaan. Desondanks vragen ze hen juist nu om verantwoord te ondernemen. De verklaring bevat een lijst met cruciale punten voor kledingmerken, waaronder:

  • werken met fabrieken aan veiligheidsmaatregelen om het risico op infectie te beperken
  • betalen van voltooide bestellingen en bestellingen die in behandeling zijn
  • vermijden van annuleringen van geplande bestellingen
  • flexibiliteit indien fabrieken leveringsdata en/of betalingsvoorwaarden moeten aanpassen
  • relaties met fabrieken niet beëindigen zonder eerst andere opties te bespreken

Toekomstbestendige industrie

Hoewel onmiddellijke actie nodig is, richt de coalitie zich ook op systemische verandering van de kledingindustrie op lange termijn. Hierbij moeten sociale zekerheid, eerlijke prijzen en constructieve samenwerkingsrelaties tussen retailers, merken en leveranciers het nieuwe normaal worden. ‘De situatie biedt een uniek momentum om sociale bescherming voor werknemers op een duurzamere manier tot stand te brengen’, schrijven de organisaties.
De coalitie werkt ook aan een gezamenlijk document om bedrijven en belanghebbenden te ondersteunen in de herstelfase na Covid-19.

De volledige verklaring van de coalitie is hier te lezen.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!