De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Terugblik op de klimaattop COP20 in Lima met de FOS-partners

Terugblik op de klimaattop COP20 in Lima met de FOS-partners

vrijdag 16 januari 2015 10:54
Spread the love




Begin december 2014 streek het internationale klimaatcircus COP20 neer in Lima (Peru) voor intensief overleg tussen 200 buitenlandse delegaties. Dat overleg moet in december 2015 in Parijs tot een definitief en drastisch klimaatakkoord leiden. Onder de bijna 15.000 buitenlandse bezoekers enkele ABVV-ers, die ook de alternatieve “Cumbre de los Pueblos” (Volkerentop) bijwoonden, waar enkele Peruaanse FOS-partners prominent aanwezig waren.

De meningen over succes of mislukking van de COP20 liepen achteraf sterk uiteen, met meer optimistische geluiden over een doorbraak bij regeringsdelegaties, en meer kritische geluiden over het gebrek aan harde cijfers en verplichtingen bij milieuorganisaties. De top zal bij het brede publiek wellicht herinnerd worden door de “stunt” van Greenpeace waarbij de wereldberoemde Nazca-lijnen met een oproep in gele plakband beschadigd werden, waarmee Greenpeace gans Peru plus een proces over zich heen kreeg.

De alternatieve Volkerentop kan wel tevreden terugblikken, want ze slaagden erin een erg brede waaier van sociale, syndicale, inheemse, boeren-, vrouwen- en jongerenorganisaties samen te brengen in het Parque de la Exposición in hartje Lima, voor allerlei conferenties en debatten over een ander ontwikkelingsmodel dat het milieu en klimaat spaart, onder de slogan “Cambiemos el sistema, no el clima” (laat ons het systeem veranderen, niet het klimaat).

Orgelpunt was de “Marcha de los Pueblos contra el Cambio Climático” (Volkerenmars tegen Klimaatwijziging) die op 10 december een bonte mengelmoes van de hierboven vermelde organisaties op de been bracht. Sterk aanwezig onder de 20.000 stappers waren diverse federaties van de Peruaanse vakbondskoepel CGTP, waaronder die van de agro-export FENTAGRO en van de huishoudwerkers FENTTRAHOP (gesteund door FOS), en de bouwfederatie FTCCP (gesteund door ABVV). 

CGTP speelde immers een voortrekkersrol in de alternatieve top en verspreidde daar massaal haar visie op klimaatwijziging, een pleidooi voor een economische transitie met diversificatie van de productie, naar een model dat waardig werk koppelt aan milieubehoud. Niet evident in een land waar de grote mijnbouw- en oliebedrijven waarschuwen dat al te strenge milieu-eisen tot hun vertrek uit Peru zullen leiden, met verlies van duizenden jobs en een sociaal bloedbad tot gevolg. 

Tijdens diverse werksessies die het Internationaal Vakverbond (IVV) organiseerde op de alternatieve top, konden CGTP en haar federaties “milieuvriendelijke” ervaringen uitwisselen met andere vakbonden uit Latijns-Amerika en Europa. In de loop van 2014 had CGTP reeds in meerdere regio’s van Peru haar basismilitanten gemobiliseerd rond dit thema in sessies met SustainLabour, een stichting die duurzame ontwikkeling in vakbondsmiddens promoot.

FOS-partner FENTAGRO organiseerde ook in enkele regio’s voorlichtingssessies over de impact van de klimaatwijziging op de sector van de agro-export, bv. het toenemende risico op huidkanker van de arbeiders die zonder beschermende kledij onder de snikhete zon werken. Met zijn intensieve waterconsumptie in woestijnachtige zones en het veelvuldig gebruik van pesticiden, heeft deze sector ook een erg schadelijke invloed op het milieu. 

Maar ook onze jarenlange partner ForoSalud, die erg diverse organisaties bundelt in de strijd voor het recht op gezondheid en ook in het stuurcomité van de alternatieve top zetelde, hield een conferentie met getuigenissen uit diverse regio’s over de impact van de klimaatwijziging en milieuvervuiling op gezondheid, met schaarser en vervuild water, en insecten die nieuwe besmettelijke ziektes meedragen. In deze regio’s zocht ForoSalud de jongste jaren toenadering tot inheemse en boerenorganisaties in de strijd voor een gezond leefmilieu.

Kortom, de COP20 heeft de wereld (nog) niet gered van een klimaatramp, maar heeft het bewustzijn en engagement van onze partners aangewakkerd om samen met FOS en ABVV de strijd voor waardig werk te koppelen aan die voor een ander, gezonder en milieuvriendelijker ontwikkelingsmodel. 

14 januari 2015 
Auteur: Felix De Witte 
Contact: david.verstockt@fos-socsol.be

take down
the paywall
steun ons nu!