De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Temperatuur op aarde steeg in juni voor 304de opeenvolgende maand boven eeuwgemiddelde
Klimaat, Wereld -

Temperatuur op aarde steeg in juni voor 304de opeenvolgende maand boven eeuwgemiddelde

donderdag 22 juli 2010 10:37
Spread the love

 

Terwijl vooral de VS, Azië en Peru vorige maand kreunden onder de hitte maakte de Amerikaanse US National Oceanic and Atmospheric Administration bekend dat juni de 304de opeenvolgende maand was waarin de gecombineerde gemiddelde temperatuur van het landoppervlak en de oceanen de gemiddelde temperatuur van de  20ste eeuw oversteeg. De laatste maand die onder dat gemiddelde noteerde was februari van 1985.

De gecombineerde temperaturen van land en water in juni waren de hoogste ooit. Ook indien de periodes april-juni en januari-juni worden bekeken, werden records gebroken. De periode april – juni was de warmste ooit; de periode januari-juni de op één na warmste ooit.

De gecombineerde land- en zeetemperatuur voor juni 2010 was 16,6 ° C; dat is 0,68° C boven het gemiddelde voor de 20ste eeuw, dat op 15,5°C ligt. Indien enkel naar de landtemperatuur wordt gekeken was juni de warmste maand ooit gemeten, met een gemiddelde temperatuur die 1,07° Celsius hoger lag dan de gemiddelde 13.3°C van vorige eeuw.

Juni 2010 was de vierde opeenvolgende maand dat het record voor de gecombineerde land- en zeetemperatuur werd gebroken. Ook maart, april en mei waren recordmaanden. Voor de 304de opeenvolgende keer was de gecombineerde gemiddelde land-zeetemperatuur hoger dan de gemiddelde maandtemperatuur voor de 20ste eeuw.

De 10 warmste gemiddelde maandtemperaturen die sinds 1880 werden gemeten, bevinden zich alle zonder uitzondering in de voorbije 15 jaar.

Het poolijs bedekte vorige maand een oppervlakte van 10,9 miljoen m ²; dat is 10,6% minder dan het gemiddelde tussen 1979 en 2000 en het minste sinds de metingen van poolijs werden begonnen in 1979. (foto: Ted Scambos en Rob Bauer, NSIDC)

De maandelijkse analyses van het NOAA’s National Climatic Data Center, zijn gebaseerd op data die teruggaan tot 1880.

Bron :

Amerikaanse US National Oceanic and Atmospheric Administration / foto: Ted Scambos en Rob Bauer, NSIDC / NOAA’s National Climatic Data Center en Express.be

take down
the paywall
steun ons nu!