Tekort aan aidsremmers dreigt in Swaziland
Verslag, Nieuws, Aids -

Tekort aan aidsremmers dreigt in Swaziland

Door zware problemen met de overheidsfinanciën dreigt Swaziland zonder aidsremmers te vallen. In buurland Zuid-Afrika is het verzet tegen een lening voor Swaziland groot.

maandag 25 juli 2011 22:42
Spread the love

Swaziland kampt met zware financiële problemen doordat de Zuidelijk Afrikaanse Douane-unie haar aandeel voor Swaziland met 60 procent heeft teruggeschroefd. Met dat geld financierde de regering 60 procent van haar begroting. Pogingen om internationale leningen te krijgen mislukten.

Geen chemotherapie en bestraling

Veel gratis overheidsprogramma’s komen nu tot stilstand. Mensen met hiv/aids zijn zeer bezorgd over wat er met hun behandeling zal gebeuren als de overheid geen aidsremmers meer kan kopen. De paniek wordt nog aangewakkerd door de vaststelling dat Swaziland nu al geen kankerpatiënten meer naar buurland Zuid-Afrika kan sturen voor chemotherapie en bestraling.

Het land met 1 miljoen inwoners telt meer dan 60.000 hiv/aidspatiënten. Bij de 15- tot 49-jarigen heeft 26 procent hiv/aids, het hoogste percentage ter wereld voor die leeftijdscategorie.

Vorige week kwam het Swaziland National Network of People Living with HIV/AIDS (Swannepha) op straat. Het eist dat de regering de bevoorrading van aidsremmers blijft verzekeren. “Het ministerie van Volksgezondheid is niet duidelijk of aidsremmers beschikbaar zullen blijven voor mensen die een behandeling krijgen”, zegt Swannepha-ondervoorzitter Vusi Nxumalo

Geen lening van Zuid-Afrika

Een poging om de salarissen van de ambtenaren met 4,5 procent te verminderen mislukte na vakbondsprotest. Een besparing op ambtenarenlonen zou het land jaarlijks 25 miljoen euro opleveren en zo de zeer zware loonkost, een van de zwaarste in de regio, helpen verminderen.

De regering van Swaziland is zo wanhopig dat ze zelfs de Zuid-Afrikaanse regering om een lening heeft gevraagd. Maar daar is er sterk verzet van het Congress of South African Trade Unions (Cosatu) en de South African Communist Party (SACP), die een alliantie vormen met het regerende ANC. Cosatu en SAPC willen eerst politieke hervormingen van het regime van koning Mswati III alvorens over een lening te spreken.

take down
the paywall
steun ons nu!