De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

TEJO HUIZEN VINGEN DE AFGELOPEN TIEN JAAR 10.000 JONGEREN OP

TEJO HUIZEN VINGEN DE AFGELOPEN TIEN JAAR 10.000 JONGEREN OP

woensdag 29 januari 2020 17:06
Spread the love

TEJO-huizen vingen de afgelopen tien jaar al circa 10.000 jongeren op

De TEJ0-huizen vingen tot dusver reeds bijna 10.000 jongeren op. Dat meldt jeugdadvocate Ingrid De Jonghe die in maart precies 10 jaar geleden van start ging met het eerste TEJO-huis in Antwerpen in het gezondheidsmagazine Bodytalk. Inmiddels zijn er verspreid in Vlaanderen al 14 actief en zijn er nog een drietal andere in opstart.

In een TEJO-huis kunnen jongeren tussen 10 en 20 jaar oud die met zichzelf in de knoop liggen en nood aan hebben aan een babbel laagdrempelig, onmiddellijk, gratis en anoniem terecht bij professionele therapeuten die op vrijwillige basis meewerken. De Jonghe startte indertijd dit initiatief op omdat ze regelmatig in contact kwam met jongeren in problemen die nergens konden aankloppen voor hulp. Jongeren met psychische problemen moeten in Vlaanderen thans gemiddeld 122 dagen wachten voor ze kunnen geholpen worden in een Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg.

De problemen die vaakst aan bod komen in een TEJO-huis zijn van relationele aard. “Ook depressieve gevoelens komen vaak voor, net als een negatief of afwezig zelfbeeld. We zien ook regelmatig jongeren die zich verminken, of gebukt gaan onder angst en eenzaamheid. Deze thema’s zijn in die 10 jaar niet veranderd, maar de problemen zijn talrijker, ernstiger en complexer geworden. Vandaag krijgen we wekelijks een jongere over de vloer die aan zelfdoding denkt. Uit een bevraging van de Vlaamse Jeugdraad blijkt dat liefst 35 tot 40 procent van de jongeren zich slecht in zijn vel voelt”, aldus De Jonghe.

Van de groep die beroep doet op een TEJO-huis is 65 procent vrouwelijk en voornamelijk 13 tot 17 jaar oud. Elke jongere krijgt een vaste therapeut die hij wekelijks of tweewekelijks ziet. In regel duurt de therapie tien sessies, maar dit kan worden verlengd als ze nog steeds nergens terecht kunnen. Naast individuele therapie is ook groepstherapie mogelijk voor jongeren tussen 18 en 22. “8 op 10 kunnen kunnen alleen verder als ze buitenstappen”, aldus De Jonghe, die voorts nog een oproep doet naar therapeuten die wekelijks enkele uren gratis willen komen meewerken.

In een reactie laat Steffen Van Roosbroeck, woordvoerder van Welzijnsminister Wouter Beke, weten dat de minister in het kader van de Warmste Week recent besliste om een eenmalige 100.000 euro te doneren aan de TEJO-huizen. In een recent opiniestuk in De Standaard drukte Beke zijn waardering uit voor de werking van TEJO en de wijze waarop deze organisatie een luisterend oor biedt aan jongeren. “Ik zie geen heil in het almaar verder uitbreiden van de professionele hulpverlening. Wat jongeren nodig hebben is een goed gesprek. Iemand die echt naar hen luistert”, aldus Beke.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!