Foto's: zie artikel
Mediakritiek, Tegendraads leesvoer -

Superdiverse senioren, Harry Belafonte, racisme in Nederland, IMF en oorlog in Soedan: tegendraads food for the brain

In Kuregem laten de senioren het niet aan hun hart komen. Zij bouwen bruggen en voelen zich er superdivers thuis. Een andere senior, Harry Belafonte, blijft ook na zijn heengaan inspireren. Wat racisme tegen een antiracisme-activist zegt over Nederland. Follow the money en vind de verborgen hand van het IMF achter de oorlog in Soedan. Een selectie van superdivers alternatief nieuws op het internet.

vrijdag 12 mei 2023 14:05
Spread the love

 

Foto: sociaal.net/Lisa Develtere

Sociaal.net brengt ‘achtergrond, verhalen en opinies van sociale professionals’. Onvolprezen bron van informatie over de echte sociale wereld buiten de bubbels van media en politiek. Lokaal dienstencentrum Cosmos haalt kwetsbare ouderen uit de superdiverse Anderlechtse wijk Kuregem uit hun isolement. Ze blazen leven in de buurt, bouwen bruggen tussen culturen en generaties en maken mogelijk dat senioren langer thuis kunnen blijven. Sociaal.net bezocht hen.

Legendarisch musicus en activist voor burgerrechten ging heen op 25 april, 96 jaar oud. Zeven jaar geleden, in 2016, keek hij terug op de mensen die hun revolutionaire ideeën ‘uitverkochten’ toen ze de kruimels van het kapitalistisch systeem begonnen te krijgen. Zij ruilden hun plannen en ambities voor een sociale wereld voor iedereen in voor de hel van het ieder-voor-zich-kapitalisme.

@democracynow.org

Legendary musician and civil rights activist Harry Belafonte died April 25 at age 96. In 2016, he reflected on how many people “sold out” their revolutionary goals when they received “trinkets of this capitalist society.” #HarryBelafonte #socialism #capitalism

♬ original sound – Democracy Now! – Democracy Now!

Mitchell Esajas. Foto: oneworld.nl/Isaac Owusu

Oneworld.nl geeft ‘ruimte aan gemarginaliseerde perspectieven en stemmen, zonder journalistieke principes overboord te gooien’. Een erkenning voor Antiracismeactivist Mitchell Esajas veroorzaakte zowaar een primeur toen hij een koninklijke onderscheiding ontving voor zijn maatschappelijke inzet. Naast racistische reacties zonden voor het eerst een aantal vroegere laureaten hun lintje terug. Esajas: ‘Dit laat zien hoe onveilig het voor Zwarte mensen is om racisme aan te kaarten.’

 

Hevige gevechten in de hoofdstad Khartoum. Foto: CGTN

Nog een buitenlands bericht als afsluiter van deze week. Wie de oorlog in Soedan op zijn groot scherm volgt, ziet alleen maar een ver Afrikaans land waar mensen elkaar om een of andere reden weer eens afschieten. Zoals bij elke Afrikaanse oorlog ontbreekt context én geschiedenis. Volg het spoor van het geld en lees hier hoe het IMF met zijn jarenlang afgedwongen sociaal inleveringsbeleid de vreselijke armoede in dit land heeft veroorzaakt en zo het pad effende naar conflict en geweld.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!