Nieuws, Samenleving, België, Stampmedia, Onderwijs, Islam, Diversiteit, Moslims, Studeren, Interculturaliseren, Studentenrestaurant, Halal -

Studentenrestaurants: geen halal in de mensa

De Belgische bevolking wordt onmiskenbaar meer divers, en dat geldt ook voor de studentenpopulatie. Met naar schatting 350 à 380.000 moslims in België, is de islam met voorsprong de tweede godsdienst in ons land. Toch zijn voorzieningen voor moslimstudenten eerder schaars.

maandag 7 februari 2011 13:30
Spread the love

Hoewel moslimstudenten een wezenlijk deel uitmaken van de studentenbevolking – een deel dat bovendien steeds aangroeit – lijken de studentenvoorzieningen aan universiteiten en hogescholen maar traag mee te evolueren. Moslimstudenten zijn wel te vinden voor wat extra faciliteiten.

“Het zou aangenaam zijn als er wat meer aandacht voor onze cultuur was vanuit de onderwijsinstellingen. Daarmee geven ze immers een positief signaal, wat ongetwijfeld een gunstige invloed zou hebben op de mentaliteit. Dat kan in kleine dingen zitten, maar het is belangrijk dat het initiatief van de instellingen zelf komt. Anders zouden we weer als dwarsliggers bestempeld worden, en dat is het niet waard”, zegt Aicha, studente Geschiedenis in Antwerpen.

Studentenresto’s zonder halal

Praktiserende moslims eten doorgaans halal vlees. Dat de vraag ernaar toeneemt in ons land, illustreert bijvoorbeeld de Facebookgroep ‘Wij willen ook Halal Quick in België’. De groep verzoekt de fastfoodketen, naar analogie met Frankrijk, ook in België halal restaurants neer te planten en telt bijna duizendvijfhonderd leden.

Ook in studentenmiddens is er interesse voor halal maaltijden in de mensa, al stellen ze geen eisen. “We zouden het heel fijn vinden, maar we stellen die eis niet. Er zou ongetwijfeld veel kritiek op komen. Ze zullen vinden dat we overdrijven of asociaal zijn”, zegt Burak Dogan, voorzitter van de Turkse Studentenvereniging van Leuven.

Het aanbod voor moslimstudenten in studentenresto’s is veelal beperkt tot vegetarische alternatieven. “We voorzien geen speciaal aanbod voor moslimstudenten, maar we proberen er wel rekening mee te houden. Er zijn vegetarische maaltijden en we zorgen ervoor dat de worstenbroodjes geen varkensvlees bevatten”, zegt Ann Van de Peer, directeur van STIP, de dienst voor studentenvoorzieningen van Lessius Hogeschool in Antwerpen.

Stille ruimte

Wat de meeste universiteiten en hogescholen wel voorzien, zijn zogenaamde stille ruimtes. Ze worden opengesteld voor alle studenten, maar vooral door moslims als gebedsruimte gebruikt.

Toch pleit de Turkse Studentenvereniging van Leuven voor een eigen gebedsruimte op de verschillende campussen. “We vragen een lege ruimte met bijvoorbeeld een tapijt, meer is het niet. Iedereen is er welkom, maar het is wel de bedoeling dat ze specifiek gebruikt wordt om samen te bidden. Er is wel een studentenmoskee in Leuven, maar die is niet specifiek voor studenten, ook al zitten er enkele mee in het bestuur”, legt Dogan uit.

Mentaliteitsverandering

Volgens het Platform Allochtone Studenten (PAS) is er ook vraag van moslimstudenten naar gebouwen waar enkel koten voor meisjes zijn. “Dat is belangrijk voor ouders, om hen te overtuigen hun dochter op kot te laten gaan. Er is maar een heel klein aanbod. In Brussel en Gent bestaat het volgens mij zelfs niet”, zegt Walid Moustamadi, voorzitter van het PAS. “Maar wat we belangrijker vinden dan voorzieningen”, benadrukt Moustamadi, “ is de bestrijding van het racisme en de verandering van de mentaliteit.”

© 2011 – StampMedia/Lessius – Lien Claes

take down
the paywall
steun ons nu!