Nieuws, Samenleving, België, Hongerstaking, Brussel, Sans papiers, Dossier:vluchtelingen, Maggie De Block -

Studenten aangehouden bij betoging sans-papiers in Brussel

Studenten aangehouden bij betoging sans-papiers in Brussel
donderdag 22 maart 2012 11:40

Een honderdtal betogers, vooral studenten van VUB en ULB, hield op woensdag 21 maart een protestactie aan het kantoor van staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Maggie De Block (Open VLD). Bij de betogers waren ook mensen van het steuncomité voor de hongerstakers, een groep buurtbewoners en enkele oud-studenten.

Na enkele toespraken ging een delegatie van zeven personen van het steuncomité met onder anderen twee sans-papiers, het kantoor binnen om De Block de petitie te overhandigen.

Na even onderhandelen, besloot het kabinet uiteindelijk dat een kabinetsmedewerker de delegatie zou ontvangen. Staatssecretaris De Block bleek afwezig. Onderhandelen was nodig omdat het kabinet eerst de twee hongerstakers niet wou ontvangen.

Volgens Mara De Belder, één van de delegatieleden die ook deel uitmaakt van het steuncomité, kregen ze van een kabinetsmedewerker te horen dat De Block onder meer het steuncomité van de sans-papiers aan de VUB verantwoordelijk stelt voor het feit dat de hongerstakers toch hun actie voortzetten. Vanuit het kabinet zouden geen toegevingen moeten worden verwacht.

Nadat de delegatie het kabinet had verlaten, begonnen enkele betogers (volgens de organisatoren een achttal mensen) eieren te gooien tegen de façade van het kabinet. Hierop besloot de politie over te gaan tot een massa-arrestatie, omdat volgens een bron bij de politie, ze niet precies wisten wie nu eieren had gegooid. 42 mensen werden gearresteerd. De overgrote meerderheid studenten. Mensen die niets verkeerds hadden gedaan, werden meegenomen naar het politiekantoor in Etterbeek.

De betogers die niet werden opgepakt, gingen daarop betogen aan het politiekantoor. Ze vonden dat de politie veel te hard was opgetreden. Enkele betogers werden brutaal aangepakt.

Iets over 22 uur werden de 42 administratief aangehouden actievoerders alsnog vrijgelaten. De studenten en het steuncomité plannen nog meer acties. Ondertussen zijn de sans-papiers aan de VUB nu bijna 70 dagen in hongerstaking en nog altijd is er geen oplossing in het vooruitzicht.

take down
the paywall
steun ons nu!