Bron: Pixabay
Pax Christi Vlaanderen

Stop de aanhoudende Nakba, stop Belgische investeringen in Israëlische nederzettingenindustrie

Belgische banken moeten investeringen in de illegale en catastrofale Israëlische nederzettingenindustrie stoppen. Pax Christi Vlaanderen organiseerde dit weekend in 9 steden en gemeenten stiltecirkels als krachtig signaal tegen deze investeringen. Vandaag 15 mei is de dag waarop Palestijnen de Nakba – de Palestijnse catastrofe – van 1948 herdenken. De Nakba duurt voort, ook vandaag leven de Palestijnen nog in een catastrofe.

zondag 15 mei 2022 22:16
Spread the love

Wat is de Nakba?

Het ontstaan van de Joodse staat Israël op 14 mei 1948 leidde tot een regelrechte catastrofe – of Nakba in het Arabisch – voor de Palestijnse bevolking. Joodse milities en terreurgroepen verdreven 750.000 Palestijnen uit hun huizen en van hun grond.

Meer dan 500 Palestijnse dorpen en gehuchten werden van de kaart geveegd. De inwoners werden ontheemd en kwamen terecht in vluchtelingenkampen in eigen land of in buurlanden. Maar door de Israëlische wetgeving kon niemand ooit naar huis terugkeren of zijn grond terugkrijgen. De huissleutel is vaak nog het enige wat overbleef.

De Nakba, de catastrofe, is voor de Palestijnen na 1948 nooit gestopt. De nederzettingenpolitiek is één van de pijlers in de Israëlische politiek die hiervoor zorgt.

STOP investeringen met ons geld en dat van onze overheden

De Israëlische nederzettingen, dorpen maar ook hele steden gebouwd in bezet Palestijns gebied, zijn illegaal volgens het internationaal recht. Ondanks internationale veroordelingen blijft Israël nederzettingen bijbouwen. Palestijnse huizen en boomgaarden worden ervoor vernietigd, mensen gedwongen te verhuizen, vaak met veel geweld.

Ondanks internationale veroordelingen blijft Israël nederzettingen bijbouwen.

Er wonen intussen 720.000 Israëlische burgers in bezet gebied en Palestina is een lappendeken van kleine stukken land tussen de nederzettingen geworden. Israël ontwikkelt steeds meer economische activiteit in deze nederzettingen met investeringen uit het buitenland, ook uit België. Producten uit deze illegale nederzettingen belanden in onze winkelrekken.

“De internationale coalitie Don’t Buy into Occupation bracht in een rapport aan het licht dat 5 banken in België – BNP Paribas Fortis, KBC, ING, Belfius en AXA – investeringen hebben in bedrijven die opereren in illegale nederzettingen in Palestijns bezet gebied”. BNP Paribas Fortis is Europees koploper onder de banken.

“Als burgers zijn we geschokt dat ons particulier geld en dat van onze overheden geïnvesteerd wordt in de instandhouding van de Palestijnse catastrofe, de voortdurende Nakba.”

Tussen januari 2018 en mei 2021 verstrekten 672 Europese financiële instellingen liefst 255 miljard dollar aan leningen en andere financiële steun aan bedrijven betrokken bij de Israëlische nederzettingenindustrie.

Afbraak van een Palestijnse woning in Oost-Jeruzalem op 21 augustus 2019. In 2019 liet de Israëlische bezetter meer dan 140 huizen afbreken, het hoogste aantal sinds 2004. T>gelijk neemt het aantal erkende koloniale nederzettingen in Oost-Jeruzalem exponentieel toe. AP Photo/Mahmoud Illean

Nieuwe huizen worden gebouwd in de Israëlische nederzetting Eldad, ten zuiden van Bethlehem op de Westelijke Jordaanoever. Er wonen nu meer dan een half miljoen Israëlische kolonisten op de Palestijnse Westelijke Jordaanoever (december 2019). Foto: Wikimedia Commons, Flickr: Trocaire / CC BY 2.0

“Als burgers zijn we geschokt dat ons particulier geld en dat van onze overheden geïnvesteerd wordt in de instandhouding van de Palestijnse catastrofe, de voortdurende Nakba. De investeringen in de illegale bezetting moeten stoppen. Het maakt ons medeplichtig aan ernstige schendingen van het internationaal recht. Daarom voeren we actie met stiltecirkels”, zegt Annemarie Gielen van Pax Christi.

De stiltecirkel is een vreedzame actievorm: uit solidariteit met de Palestijnen die niet gehoord worden, staan deelnemers zwijgend in een grote kring. We maken het stil opdat het onrecht van de Palestijnen eindelijk gehoord wordt.

De actie in beeld:

Stilte-actie in Mechelen. Foto: Jef Vlaminckx, Pax Christi Vlaanderen

Stilte-actie in Tielt. Foto: Veerle Vanden Bosch, Pax Christi Vlaanderen

Stilte-actie in Brugge. Foto: Olivier Forges, Pax Christi Vlaanderen

Stilte-actie in Leuven. Foto: Ria Verauw, Pax Christi Vlaanderen

Stilte-actie Leuven. Foto: Ria Verauw, Pax Christi Vlaanderen

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!