De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Stemmen IJslanders verarming weg?

Stemmen IJslanders verarming weg?

donderdag 7 april 2011 13:52
Spread the love

Omdat de IJslandse president Olafur Ragnar Grimsonn zijn handtekening niet wou zetten onder het akkoord dat zijn land verplicht om het Icesave-debacle te betalen, wordt er opnieuw een referendum gehouden. Hiermee kunnen de IJslanders zelf kunnen beslissen om al dan niet de schulden van hun roekeloze bankiers ten laste te nemen. In een eerder referendum werd met 93% van de stemmen beslist om dat niet te doen, ondanks grote internationale druk.

Het langslepende conflict met Nederland en Groot-Brittannië gaat over de schulden van de bank Icesave, die in oktober 2008 overkop ging. Het IJslandse parlement stemde in februari in met het akkoord dat de regeringen sloten over de vergoeding van de schulden die de bank had gemaakt in Nederland en Groot-Brittannië.

Maar waarom zou de president de bevolking laten opdraaien voor de fratsen van een hebzuchtige bank en haar al even hebzuchtige klanten?

Het is de tweede keer dat Grimsonn een akkoord dwarsboomt. Een vroeger akkoord werd weggestemd in een referendum en de regeringen gingen opnieuw met elkaar in overleg. Nederland en Groot-Brittannië compenseerden klanten van Icesave zelf voor in totaal € 3, 8 miljard.

Bij Icesave kregen die vaak een zeer hoge rente. Veel vragen werden daar blijkbaar niet over gesteld en zelfs Test Aankoop zag de IJslandse banken wel zitten. Maar het is niet normaal dat de hebzucht buiten schot zou blijven en er zijn dus veel goede argumenten om het akkoord opnieuw naar de prullenbak te verwijzen.

Het ratingbureau Moody’s dreigde er al mee de kredietwaardigheid van IJsland neer te halen als de IJslanders opnieuw tegen een akkoord zouden stemmen.

De Nederlandse minister van Financiën De Jager vindt ‘de wijze waarop IJsland een definitieve beslissing neemt een IJslandse zaak’. Hij vindt het blijkbaar ook normaal om de speculatieve tegoeden terug te vorderen van die 320.000 mensen. Dat zou die ieder bijna 12.000 euro kosten.

Volgens een opiniepeiling is een meerderheid van 57% van de IJslanders tegen het akkoord over de terugbetaling gekant. Zaterdag mogen de IJslanders hun stem uitbrengen in het referendum.

take down
the paywall
steun ons nu!