De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Steden en gemeenten knippen het licht uit
Preventie Lichthinder vzw

Steden en gemeenten knippen het licht uit

In de nacht van 10 oktober doven heel wat steden en gemeenten hun verlichting voor de Nacht van de Duisternis. Hiermee zetten ze de impact van lichtvervuiling in de kijker. De organisatoren van deze donkere nacht - Preventie Lichthinder en de Werkgroep Lichthinder (VVS) - roepen lokale besturen op over te stappen op sensorgestuurde straatverlichting. Zo kunnen ze het hele jaar door tot 80 procent energie besparen.

vrijdag 9 oktober 2020 22:04
Spread the love

 

Voor de Nacht van de Duisternis doven de deelnemende steden en gemeenten op zijn minst een deel van hun verlichting op straat, op pleinen of bij monumenten. Op verschillende locaties in Vlaanderen vinden er extra activiteiten plaats. “Sterrenkijken en nachtelijke natuurwandelingen blijven topactiviteiten. Maar op de agenda staan ook vertelmomenten, dans, poëzie, het terug in de natuur zetten van nachtdieren of het spotten van nachtvlinders,” vertelt Friedel Pas van de vzw Preventie Lichthinder. Er worden overal heel wat maatregelen genomen om alles corona proof te laten verlopen. Echter door het virus zullen er ook minder lokale activiteiten zijn. Daarom voorziet Preventie Lichthinder vzw ook een online alternatief op https://www.nachtvandeduisternis.be/online-event. 

Foto: @the_armed_high_one

LED met sensor

Te veel nachtelijk licht heeft negatieve gevolgen voor mens en dier. Daarom roepen de organisatoren lokale besturen op om zo weinig mogelijk te verlichten. Het Vlaamse Regeerakkoord wil alle openbare verlichting omschakelen naar LED tegen 2030. Echter door puur te verledten gaat de lichtvervuiling tot een 3voud toenmen. “De combinatie van LED-verlichting met sensoren biedt de beste oplossing. LED-verlichting kan je heel makkelijk dimmen, afzetten en aanzetten. Zo springt het licht enkel aan wanneer er effectief menselijke activiteit is. Geen of erg weinig verlichting als er niets in de straat gebeurt, zacht licht voor voetgangers en fietsers, meer licht voor auto’s. Een extra voordeel is dat sensorgestuurde verlichting de sociale controle verhoogt. Doordat de verlichting aan springt, weet iedereen meteen dat er iets aan het gebeuren is in de straat”, besluit Friedel Pas. We roepen de Vlaamse en lokale overheden dan ook op om volop op de innovatieve vernieuwing van smart lighting in te zetten.

Praktijkvoorbeeld

De gemeente Waver geeft in België het goede voorbeeld. In een eerste fase deden zij wat veel lokale besturen doen: het vervangen van klassieke verlichting door LED-verlichting. Dit leverde een beperkte energiebesparing op van 10%. Dat is ruim onvoldoende om de klimaatdoelstellingen te halen. Daarna ging de gemeente nog een stap verder: ze plaatste sensoren. Zo bespaarde ze nog eens 70% extra. 

“Dat cijfer toont meteen ook aan dat het overgrote deel van de nacht de verlichting momenteel voor niets brandt en dus pure verspilling is. Het blauw-witte licht van LED veroorzaakt ook veel problemen voor mens en dier. Denk maar aan slapeloosheid en stress , maar bepaalde nachtdieren vermijden ook dit licht waardoor hun leefgebied verkleint. Dus hoe minder dit licht brandt, hoe beter voor de gezondheid van mens en dier,” gaat Friedel Pas verder. 

Snel terugverdiend

Sensoren vragen een investering van zo’n 800 euro per stuk. In Waver bleken die al na vier jaar terugverdiend te zijn. Die kostprijs zal ook nog dalen wanneer er meer vraag naar is.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!