Bron: Max Pixel / CC0 Public Domain

Staan we voor een nieuwe intifada in Palestina?

Voor de Palestijnen was het afgelopen jaar het dodelijkste sinds het einde van de tweede intifada in 2005. Ondertussen maakt de meest rechtse regering ooit zich op voor nieuwe agressies en brutaliteiten. Zopas heeft de nieuwe minister van veiligheid de Al-Aqsa moskee bezocht. Een gelijkaardig bezoek van Ariel Sharon in 2000 was het begin van de tweede intifada.

donderdag 5 januari 2023 09:22
Spread the love

 

Staatsterrorisme

Het voorbije jaar was bijzonder heftig. Israëlische veiligheidstroepen doodden meer dan 220 burgers in de bezette gebieden. Dagelijks verwondden de Israëlische bezetters 25 Palestijnen en arresteerden ze er een twintigtal. Meer dan 832 gebouwen en huizen werden gesloopt en 13.000 olijfbomen ontworteld.

Amnesty International omschrijft Israël als een Apartheidsstaat. Het Palestijnse ministerie van Buitenlandse Zaken beschuldigt Tel Aviv ervan een beleid van staatsterrorisme te voeren in de bezette gebieden en elke dialoog ter bevordering van het vredesproces af te wijzen.

De voortdurende Israëlische pogingen om de regio in een spiraal van geweld te storten zijn erop gericht een politieke oplossing van het conflict te verhinderen. Het ministerie hekelt ook de militaire aanpak van Tel Aviv tegen het Palestijnse volk om te voorkomen dat het zijn rechten verwezenlijkt.

Dagelijks verwondden de Israëlische bezetters 25 Palestijnen en arresteerden ze er een twintigtal.

“Wij houden de bezettingsstaat rechtstreeks verantwoordelijk voor de resultaten van zijn schendingen en misdaden tegen ons volk, ons land en onze heilige plaatsen”, benadrukte het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Nieuwe provocaties

Op 4 januari kwam er een nieuwe provocatie. Amper een week na het aantreden van het nieuwe extreemrechtse kabinet bracht Itamar Ben-Gvir, de minister van veiligheid, een verrassingsbezoek aan de Al-Aqsa moskee.

Deze moskee is een van de drie heilige plaatsen van de islam. Een bezoek van een minister aan deze heilige plek is een regelrechte provocatie. De tweede intifada,[1] een periode van vijf jaar van geweld en bloedvergieten, brak uit nadat de toenmalige oppositieleider Ariel Sharon een opruiend bezoek had gebracht aan de site.

Volgens Yair Lapid, voormalig premier van Israël en huidig oppositieleider, is het geplande bezoek van Ben-Gvir een “opzettelijke provocatie die levens in gevaar zal brengen en levens zal kosten”. De laatste vijf jaar had geen enkele minister deze heilige plaats bezocht.

Bezalel Smotrich, de nieuwe minister van financiën heeft beloofd om tientallen joodse nederzettingen te legaliseren die zelfs Israël als illegaal beschouwt, outposts genoemd. Ook wil hij het slopen van Palestijnse gebouwen en huizen opvoeren in gebieden die nog rechtstreeks worden gecontroleerd door Israël.

Het is afwachten of deze en andere provocaties zullen leiden tot een nieuwe intifada.

Niet bang

De Palestijnen gaan door een diepgaande crisis. De nationale economie heeft geleden onder de aanzienlijke afname van internationale hulp, de gevolgen van covid, de oorlog in Oekraïne en de diefstal van hun belastingen door Israël.

Maar Mohammad Shtayyeh, de premier van Palestina benadrukt dat de Palestijnen niet bang zijn voor bedreigingen van de huidige Israëlische regering, de meest rechtse in de geschiedenis van dat land.

Hij zei dat ze in het verleden herhaaldelijk met ernstige situaties te maken hebben gehad en dat ze goed beseffen dat dit een politieke strijd is. Hij wees erop dat de meeste mensen in de wereld de Palestijnse zaak steunen.

De Palestijnen zijn niet bang voor bedreigingen van de huidige Israëlische regering, de meest rechtse in de geschiedenis van dat land.

Tezelfdertijd is er bij de Westerse regeringen sprake van twee maten en twee gewichten. Bij zware schendingen van mensenrechten of bezetting van een ander land – denk bijvoorbeeld aan Irak in 1990 en Rusland vandaag – worden staten bijzonder hard aangepakt, maar voor Israël ziet men heel voor door de vingers.

Het Palestijnse ministerie van Buitenlandse Zaken bekritiseert deze internationale dubbele standaarden door erop te wijzen dat deze “een paraplu vormen voor Israël en zijn regering bij de geleidelijke annexatie van de bezette Westelijke Jordaanoever, inclusief Oost-Jeruzalem”.

Meer dan ooit is solidariteit nodig met de Palestijnse zaak.

 

Bronnen:

Israel killed over 220 Palestinians and wounded 9,000 in 2022
Palestine accuses Israel of practicing State terrorism
Israel’s security minister makes surprise visit to al-Aqsa mosque compound
Israel’s rightward shift stokes alarm over threat to West Bank stability

 

Note:

[1] Intifada betekent in het Arabisch ‘afschudden’. De term is bekend vanwege de opstanden in de Palestijnse gebieden tegen de Israëlische bezetting. De eerste intifada begon in 1987 en zou duren tot 1993. De tweede intifada duurde van 2000 tot 2005.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!