De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Speciale VN-rapporteur haalt uit naar VS, VK, Zweden en Ecuador wegens marteling Assange

zaterdag 1 juni 2019 13:35
Spread the love

De speciale rapporteur van de VN voor foltering, Nils Melzer, heeft fel uitgehaald naar de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Zweden en Ecuador vanwege het “opzettelijk” jarenlang blootstellen van WikiLeaks-oprichter Julian Assange aan “wrede, onmenselijke of vernederende behandeling of bestraffing”, die alleen kan worden beschreven als ‘psychologische marteling’.

“In de 20 jaar dat ik werk met slachtoffers van oorlog, geweld en politieke vervolging heb ik nog nooit een groep democratische staten zien samenwerken om opzettelijk een enkel individu zo lang te isoleren, demoniseren en misbruiken en met zo weinig respect voor de menselijke waardigheid en de rechtsstaat”, zei Nils Melzer in een verklaring die vrijdag werd gepubliceerd op de website van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN. “De collectieve vervolging van Julian Assange moet hier en nu eindigen!”

Het bewijs is overweldigend en duidelijk,” zei Melzer. “Dhr. Assange is opzettelijk voor een periode van meerdere jaren blootgesteld aan toenemende ernstige vormen van wrede, onmenselijke of vernederende behandeling of bestraffing, waarvan de cumulatieve effecten alleen als psychologische marteling kunnen worden omschreven.

Melzer ging verder:

In de loop van de afgelopen negen jaar is de heer Assange blootgesteld aan aanhoudend, toenemend ernstig misbruik, variërend van systematische gerechtelijke vervolging en willekeurige opsluiting in de Ecuadoraanse ambassade, tot zijn onderdrukkende isolatie, pesterijen en toezicht binnen de ambassade, en van opzettelijke collectieve spot, beledigingen en vernedering, openlijke uitlokking van geweld en zelfs herhaalde oproepen om hem te vermoorden.

Melzer bezocht Assange in de Belmarsh-gevangenis in Londen op 9 mei met twee artsen die experts waren in het herkennen van potentiële slachtoffers van folteringen, die de stichter van WikiLeaks onderzochten. In de verklaring van Melzer wordt niet vermeld of Assange in het gevangenishospitaal was opgenomen nadat hij niet in staat was om met zijn Zweedse advocaat te praten.

Melzer zei:

Het was duidelijk dat de gezondheid van meneer Assange ernstig is aangetast door de extreem vijandige en willekeurige omgeving waaraan hij al vele jaren werd blootgesteld. Belangrijker nog, de heer Assange toonde, naast fysieke kwalen, alle symptomen die kenmerkend zijn voor langdurige blootstelling aan psychologische martelingen, waaronder extreme stress, chronische angst en intens psychologisch trauma.

De VN-rapporteur zei dat de mensenrechten van Assange nog verder kunnen worden bedreigd met de uitlevering aan de Verenigde Staten vanwege 18 aanklachten, waaronder 17 krachtens de ‘Espionage Act’.

Mijn meest dringende zorg is dat de heer Assange in de Verenigde Staten zal worden blootgesteld aan een reëel risico van ernstige schendingen van zijn mensenrechten, waaronder zijn vrijheid van meningsuiting, zijn recht op een eerlijk proces en het verbod op foltering en andere wrede, onmenselijke of vernederende behandeling of straf”, zei Melzer.

Hij zei dat hij ‘bijzonder gealarmeerd’ was door de aanklacht wegens spionage. “Dit kan heel goed resulteren in een levenslange gevangenisstraf zonder voorwaardelijke vrijlating, of mogelijk zelfs de doodstraf, als in de toekomst nieuwe aanklachten zouden worden toegevoegd”, zei Melzer.

De rapporteur spreekt zijn diepe bezorgdheid uit over het feit dat de regering-Trump de journalistiek criminaliseert.

Sinds 2010, toen WikiLeaks begon met het publiceren van bewijs van oorlogsmisdaden en foltering gepleegd door Amerikaanse troepen, zagen we een voortdurende en gezamenlijke inspanning van verschillende staten om de heer Assange door de Verenigde Staten te laten uitleveren voor vervolging, waardoor er ernstige bezorgdheid ontstond over de criminalisering van onderzoeksjournalistiek in strijd met zowel de Amerikaanse grondwet als de internationale mensenrechtenwetgeving”, aldus de rapporteur.

 

Bron: Consortium News

Update 31 mei, 14.00 uur:

Melzer heeft ook naar de regering van Assanges geboorteland Australië uitgehaald: “Australië is de grote afwezige in deze zaak. Ze zijn er gewoon niet, alsof Assange geen Australisch staatsburger was. Dat is niet de juiste manier om daarmee om te gaan.’

Een woordvoerder van het Australische ministerie van Buitenlandse Zaken en Handel zei: “We verwerpen elke suggestie van de speciale VN-rapporteur voor foltering dat de Australische regering medeplichtig is aan psychologische foltering of een gebrek aan consulaire steun heeft geboden aan de heer Assange.”

De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Jeremy Hunt, veroordeelde Melzer voor zijn rapport. Hunt zei dat het “verkeerd” was dat de VN-rapporteur zich zou mengen in de Britse justitie door “opruiende beschuldigingen” te uiten.

Dit is fout. Assange koos ervoor zich te verstoppen in de ambassade en was altijd vrij om te vertrekken en recht te spreken. De speciale VN-rapporteur zou Britse rechtbanken moeten toestaan ​​om hun oordeel te vellen zonder zijn inmenging of opruiende beschuldigingen. https://t.co/s0UtMN5pU0

– Jeremy Hunt (@Jeremy_Hunt) 31 mei 2019

Melzer antwoordde op Hunt:

Met alle respect, Sir: Mr Assange was ongeveer net zo “vrij om te vertrekken” als iemand die op een rubberboot in een bassin met haaien zit. Zoals ik in mijn officiële brief aan u heb uiteengezet, hebben de Britse rechtbanken tot nu toe niet aangetoond dat de rechtsstaat onpartijdig en objectief is.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!