Speciaal condoom om verkrachtingen te bestrijden tijdens WK-voetbal

Speciaal condoom om verkrachtingen te bestrijden tijdens WK-voetbal

Seksueel geweld heeft altijd al bestaan en lijkt onuitroeibaar. Na ontmoetingen met slachtoffers van seksueel geweld wou de Zuid-Afrikaanse dokter Sonnet Ehlers vrouwen beschermen. Ze ontwikkelde een antiverkrachtingscondoom, de Rape-axe (”verkrachtingsbijl”).

woensdag 12 mei 2010 09:00
Spread the love

Verkrachting heeft ernstige langetermijneffecten op de slachtoffers, gaande van diepe emotionele trauma’s tot ongewenste zwangerschap en het verspreiden van seksueel overdraagbare ziektes zoals HIV of aids. Volgens een enquête, uitgevoerd door de Zuid-Afrikaanse Medical Research Council, heeft een op vier Zuid-Afrikaanse mannen al eens een vrouw verkracht. Sommigen onder hen hebben zelfs meerdere verkrachtingen op hun kerfstok. Een veralgemening naar de volledige bevolking van het land impliceert dat meer dan 10 miljoen mannen al eens iemand verkracht hebben.

Afschrikken

Deze verontrustende statistieken tonen aan dat er dringend nood is aan een oplossing voor dit soort misdrijven. Verkrachters laten zich immers niet tegenhouden door de wetten die seksueel geweld bestraffen. Dokter Ehlers gelooft dat ze die oplossing gevonden heeft met de Rape-axe, een antiverkrachtingscondoom ontworpen om verkrachters af te schrikken. Het is een vrouwelijk condoom, met één belangrijk verschil: het bevat vlijmscherpe weerhaken aan de binnenkant. Een vrouw die uitgaat en vreest dat ze het slachtoffer kan worden van een aanranding, kan de Rape-axe inbrengen, zoals een tampon. Wanneer een man dan probeert om haar te verkrachten, komt zijn penis vast te zitten in het condoom en is het niet mogelijk daar weer uit te geraken zonder naar een ziekenhuis te gaan (of zijn genitaliën ernstig te beschadigen). Het personeel van het ziekenhuis kan dan de politie waarschuwen en de persoon in kwestie laten arresteren.

Weerhaken

De fundamentele problemen met dit instrument liggen voor de hand. Zo kunnen de weerhaken hevig bloeden veroorzaken, wat tot een verhoogd risico op het overdragen van seksueel overdraagbare ziektes kan leiden. Toch stelt dokter Ehlers dat dit geen bezwaar is, aangezien de weerhaken de huid niet genoeg doordringen om tot hevig bloeden te leiden. Bij bloedverlies wordt dit bovendien opgevangen door de condoomcapsule tot de misdadiger het condoom weer uit zijn slachtoffer heeft gehaald. Dit soort argumenten en tegenargumenten wordt besproken op de Rape-axe-website.

Wereldbeker

Dokter Ehlers wil minstens 30.000 condooms verdeeld hebben tegen het begin van de Wereldbeker voetbal in juni 2010. Het succes hangt echter voornamelijk af van schenkingen en dus is het onzeker of ze haar zelfopgelegde deadline zal halen.

De toekomst

Of dit al dan niet een doeltreffende manier is om seksueel geweld te bestrijden, is momenteel onzeker. De mogelijkheid bestaat dat het zou kunnen leiden tot nog gewelddadigere aanrandingen als vorm van represaille.

© 2010 – StampMedia – James Anderson en Marc Soubry

take down
the paywall
steun ons nu!