Huizen van de Braziliaanse rijken nabij Rio de Janeiro
Nieuws, Samenleving -

Sociale ongelijkheid is achilleshiel van Latijns-Amerika

Latijns-Amerika heeft de wereldwijde economische en financiële crisis goed doorstaan. Maar het moet iets doen aan de grote sociale ongelijkheid, de achilleshiel van het continent. Dat zeggen de gouverneurs van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank.

dinsdag 20 maart 2012 11:20
Spread the love

“Het ergste wat we kunnen denken is dat de manier waarop we in elk van onze landen de gebeurtenissen het hoofd hebben geboden, ons beschermt tegen elke storm”, zegt Fernando Lorenzo, minister van Economie van Uruguay en de nieuwe voorzitter van de raad van gouverneurs van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IADB).

De jaarvergadering van de gouverneurs vond de voorbije vier dagen in het Uruguayaanse Montevideo plaats.

Zelfgenoegzaamheid

Lorenzo waarschuwde voor “zelfgenoegzaamheid” en noemde de sociale ongelijkheid het zwakke punt van Latijns-Amerika. “Ze maakt de ontwikkeling en vooral de consolidering en vooruitgang van de democratie kwetsbaar.”

Het was gisteren (maandag) de overheersende idee tijdens de plenaire zitting van de raad van gouverneurs. “De welvaart is slechts één kant van de medaille, de andere kant is het verdelingsbeleid dat tot een grotere gelijkheid moet leiden”, zei de Paraguayaanse minister van Financiën Dionisio Borda. “Latijns-Amerika is een van de continenten met de grootste ongelijkheid. Die kloof verkleinen is de grote uitdaging voor het economische en sociale beleid.”

Borda pleitte voor een belastingsysteem dat mensen met grotere inkomsten meer belastingen laat betalen, zodat een betere financiering van gezondheidszorg, onderwijs, transport en technologische vernieuwing mogelijk wordt.

Gematigde recessie

Volgens het Macro-economisch Rapport 2012 van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank zou Latijns-Amerika in een gematigde recessie terechtkomen als de Europese schuldencrisis erger zou worden en de Chinese groei zou vertragen.

“We zijn voorzichtig optimistisch”, zegt Santiago Levy, IADB-topman. “De regio is de laatste jaren sterk gegroeid en heeft getoond dat ze tegen schokken bestand is. Het belangrijkste is dat de regio een reeks beleidsinstrumenten ontwikkelt die hun nut hebben bewezen in economisch moeilijke periodes.”

De bank voorspelt een groei van 3,6 procent dit jaar, vorig jaar bedroeg die meer dan 4 procent.

Anticyclisch beleid

Latijns-Amerika en de Caraïben, samen goed voor bijna 600 miljoen inwoners, zijn goed gewapend omdat verscheidene landen, vooral de landen die grondstoffen uitvoeren, internationale reserves hebben geaccumuleerd die hen in staat stellen de internationale financiële turbulentie het hoofd te bieden, stelt het rapport.

“In tegenstelling tot vroeger konden de meeste landen in hun begroting stimuleringsmaatregelen nemen om de groeivertraging op te vangen en hebben ze waardevolle ervaring opgebouwd met het beheer van anticyclisch beleid.”

Crisis nog niet bedwongen

IADB-voorzitter Luis Alberto Moreno zegt dat de regio alert moet blijven. “Het klopt dat de ergste vrees voor een algemene recessie voorbij lijkt, maar de crisis is nog niet bedwongen”, zegt hij.

“De Verenigde Staten hebben de analisten verrast met een betere vooruitgang dan verwacht. Maar hun werkloosheidpeil blijft hoog, alsook de omvang van hun financiële verplichtingen. Ondertussen laat China een dynamiek zien die minder is dan wat we van dat land gewoon zijn.”

Belangrijke verwezenlijkingen van Latijns-Amerika en de Caraïben, zegt Moreno, is dat ze de werkloosheid tot gemiddeld minder dan 7 procent hebben teruggebracht en sinds 2002 50 miljoen mensen uit de armoede hebben gehaald. Ondertussen voorspelt ook de groeiende vraag naar grondstoffen veel goeds voor de regio, zegt hij.

take down
the paywall
steun ons nu!