De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Smeltkroes van wereldwijde funk en Ethiopische jazz

donderdag 31 december 2020 09:35
Spread the love

Geïnspireerd door de wereldwijde funk-geluiden die in de jaren 70 uit Afrika en het Midden-Oosten kwamen, bieden The Bombillas hun unieke kijk terwijl ze een geluid smeden dat duidelijk van hen is. Het titelloze debuutalbum van dit kwartet uit Los Angeles is er eentje om in te kaderen.

The Bombillas hadden eerder al 2 singles uitgebracht op het Californische F-Spot Records. In 2017 viel ons oog al op hun debuutsingle ‘Tortuga/Kings Up’, waar de band een nieuw sfeervol geluid tevoorschijn toverde, geïnspireerd door souljazz, oosterse kleuren en organ funk. Aangezien de leden van The Bombillas ook nog bij andere bands actief zijn zoals Jungle Fire, The White Blinds, Mestizo Beat, Bubaza, … duurde het enkele jaren voor er een opvolger kwam. Met ‘Rewoana/Ya Maje’ duiken The Bombillas dieper in de Ethiopische en Noord-Afrikaanse smaken.

De A kant is voorzien van de headboppende mid-tempo instrumentale ‘Rewoana’. Gebaseerd op een Ethiopische Half Tizita-schaal, neemt toetsenist David Celia de leiding op een Farfisa-orgel, ondersteund door een groove die herinneringen opdoet aan een old school hiphop snit. Op de flipzijde draait ‘Ya Maje’ rond een zonovergoten Mali-geïnspireerde lapsteelriff.

Door de jaren heen heeft het onafhankelijke vinyl platenlabel F-Spot Records een resem 7 inches uitgebracht variërend van Soul en Jazz tot Funk met Afrikaans geïnspireerde smaken. En plots is daar -te midden van een waaier van 45 toerenplaten- de eerste langspeler van The Bombillas.

Het viertal maakt gebruik van vintage keyboards, lap steel, drums, bas en gitaar die samenkomen in een smeltkroes van instrumentale grooves en sonische kleuren. Hun bewerking van Elias Rahbani’s ‘Dance of Maria’ neemt je mee naar het Beiroet van de jaren ’70, naar het exotische leven van het Parijs van het Midden Oosten.

Ook de bewerking van de Ethiopische klassieker ‘Sintayehu’ van Hailu Mergia is een pareltje.

Voorts bevat het album zeven eigen composities die elk op zich adembenemend zijn, al krijgen opener ‘Ribes’, de single ‘Ah Leh Wah La’ en het toepasselijke ‘The Quarantine’ onze voorkeur.

 

Het album ‘The Bombillas’ is uitgebracht op F Spot Records en is sinds 11 december verkrijgbaar op vinyl en digitaal.

‘The Bombillas’ is het Global Riddims ‘album van de week’. Luister naar de laatste Global Riddims mix op Patreon, Mixcloud of Groovalizacion Radio.

 

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!