De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Sleutelfiguren sociaal protest ontvangen doodsbedreigingen

Sleutelfiguren sociaal protest ontvangen doodsbedreigingen

donderdag 3 oktober 2013 10:50
Spread the love

Repressie van het sociaal protest in Colombia

Huber Ballesteros, ondervoorzitter van de vakbondsfederatie FENSUAGRO (partner van fos), werd op 25 augustus, te midden van de Nationale Landbouw- en Volksstaking, gearresteerd. (Lees meer
De officiële aanklacht tegen Huber luidt “rebellie” en “financiering van terrorisme”. Huber is echter niet de enige die in deze weken van sociale onrust werd geviseerd door de staat en door paramilitaire organisaties. Vorige week ontvingen heel wat politici, syndicalisten en mensenrechtenactivisten doodsbedreigingen. Alle geviseerden zijn sleutelfiguren in het proces van sociaal protest dat zich momenteel manifesteert in Colombia. Het lijkt er dus sterk op dat Huber niet gearresteerd is omwille van zijn vermeende banden met de FARC in 2008-2009, maar dus wel degelijk omwille van zijn rol in de legitieme sociale protesten.

DeWereldMorgen.be
Gloria Inés Ramiréz

De Unitaire Arbeiderscentrale van Colombia (CUT – Central Unitaria de Trabajadores) veroordeelde in een persbericht de bedreigingen. Ook fos veroordeelt deze bedreigingen en de onrechtmatige repressie van het sociale protest.

Persbericht CUT, Bogotá, Colombia, 13 september 2013:

Veroordeling van de bedreigingen tegen senator Gloria Inés Ramírez en andere politieke leiders, syndicalisten en mensenrechtenactivisten door paramilitaire groepen. 

Vandaag is er een e-mail gestuurd naar senator Gloria Inés Ramírez, gedateerd 10 september 2013, verstuurd om 17:06, ondertekend door de paramilitaire bende “ Los Rastrojos”, waarin ze doodsbedreigingen uiten aan: Iván Cepeda, Wilson Arias, Gloria Inés Ramírez en aan alle congresleden van de partij “Polo Democrático Alternativo”, aan Piedad Córdoba, Andrés Gil, Javier Cuadros, Alirio García en de andere leden van het bestuur van “Marcha Patriótica”, aan het “Colectivo de Abogados”, aan het “Comité de Presos Políticos” en aan de “Corporación Yira Castro”, maar ook aan Alfonso Castillo, van ANDAS; Marco Romero, van COHDES; Rigoberto Jiménez, van de “Coordinación Nacional de Desplazados” en aan Eberto Díaz en Huber Ballesteros, van FENSUAGRO.

Het bericht heeft vergelijkbare kenmerken als het vorige dat gepubliceerd werd op 4 augustus van dit jaar door dezelfde paramilitaire bende met zware bedreigingen tegenover verschillende syndicalisten, organisaties en andere personen, onder hen diegenen die ook in deze nieuwe bedreiging worden geviseerd. Men bedreigt deze mensen met de dood, vanuit de beschuldiging dat ze guerrillastrijders zijn en dat ze de boerenstaking hebben voorbereid en georganiseerd onder leiding van de guerrilla.

We hebben de overheid al verschillende keren geduid op het gevaar dat extreemrechtse en militaristische sabotage stelt voor het vredesproces dat aan de gang is in Havana. In plaats van aan onze eisen te voldoen, werden, vanuit de hoogste niveaus van de overheid, te beginnen met de president zelf, allerlei stigmatiserende oordelen geveld over de terechte protesten van boeren en andere sectoren, en werden zij ervan beschuldigd geïnfiltreerd te zijn door de guerrilla en van rellen uit te lokken, onder leiding van Marcha Patriótica. Dezelfde leugens worden nu gebruikt door de paramilitairen om bedreigingen te uiten. 

De regering moet deze criminele feiten serieus nemen, feiten waarachter, zonder enige twijfel, diegenen zitten die gedurende vele jaren op economisch en politiek vlak hebben geprofiteerd van de oorlog en deze hopen te verlengen en door te gaan met die te gebruiken voor hun illegitieme en valse doelen.

Met betrekking tot senator Gloria Inés Ramírez: zij werd al verschillende keren het slachtoffer van vergelijkbare bedreigingen, maar ook van rechtszaken en andere vormen van politieke vervolging, die enkel te verklaren zijn door haar voortdurende inzet in de strijd voor de rechten van arbeiders, boeren, vrouwen en alle onderdrukten en uitgebuiten in ons land. 

Omwille van de ernst van deze situatie, roepen wij de internationale gemeenschap op, en dan specifiek mensenrechtenorganisaties, om hun solidariteit te tonen met de bedreigden en het vredesproces verder te steunen. Daarnaast, roepen we op aan de vakbonds- en populaire beweging in Colombia, aan mensenrechtenorganisaties en aan alle democraten om de rangen te sluiten tegen al diegenen die de weg naar vrede en verzoening met hand en tand willen blokkeren. 

Van de overheid eisen we een coherente en standvastige politiek om de onderhandelingen van Havana te verdedigen, dat ze de criminelen die de drang naar vrede van ons volk willen saboteren, aanpakken en dat ze voldoende bescherming voorzien voor de bedreigden.

20 september 2013 
Auteur: Liesbet Vangeel 
Contact: machteld.dhondt@fos-socsol.be

 
   

take down
the paywall
steun ons nu!