Nieuws, Afrika, Jeugdwerkloosheid, Tunesië, Sidi Bouzid, Volksopstand, Mohamed Bouazizi -

Sidi Bouzid, drie maanden na het begin van de opstand

vrijdag 18 maart 2011 15:15
Spread the love

Op 17 december 2010 stak Mohamed Bouazizi zichzelf in brand in het Tunesische stadje Sidi Bouzid.

Toen de lokale politie weer eens zijn goederen in beslag had genomen, was dat te veel onrecht voor Mohamed. Deze hoogopgeleide jongen van 26 jaar, was officieel werkloos, maar overleefde door de verkoop van groente en fruit aan het gebouw van de prefectuur.
Zijn dood lag aan de basis van de revolutiegolf die momenteel het Midden-Oosten en Noord-Afrika overspoelt.

Sidi Bouzid, een landbouwstad van 40.000 inwoners, is omgeven door bergen.

Drie maanden na de dramatische feiten, op donderdag 17 maart, waren er twee protestacties op de plaats waar Bouazizi zijn wanhoopsdaad pleegde.

De eerste actie was georganiseerd door de taxichauffeurs van het stadje. Bepaalde chauffeurs kregen geen vergunning meer en dat pikten ze niet.

Andere betogers hadden al op 14 maart een witte tent opgetrokken naast de prefectuur en verzamelden petities. Voor Ahmed (28), Adel (35), Najwa (45), Salhi (35), Mohamed (32) en Homrani (35), allen gediplomeerden, is de maat vol. Ze vinden geen werk. Homrani, met zelfs twee diploma’s, is al vier jaar werkloos. Najwa heeft drie kinderen en zit al sinds 2001 zonder werk, ondanks twee diploma’s.

Schrijnende toestanden dus. De plaatselijke prefect rijdt in een zwarte limousine met chauffeur en woont in een luxeresidentie in een buitenwijk.

Jongens zonder toekomst hangen overal op straat. De RCD, de partij van de gevluchte president Ben-Ali is dan wel buiten de wet gesteld, maar het imposante partijgebouw – nu beklad met allerlei tekeningen van kinderen uit de naburige scholen – wordt nog altijd bewaakt door militairen.

Dat geldt ook voor de prefectuur. Bij het minste geroep van de betogers verschijnen gewapende militairen als ‘bemiddelaars’ voor de bevolking, “om ze weer verstand bij te brengen”.

Wat de familie van Bouazizi betreft: zij wordt gelukkig niet overspoeld door ramptoeristen, maar wel door de media uit de hele wereld. Ze blijft de deuren van haar piepklein huisje open zetten.

Donderdag waren de ouders in Tunis, maar broer Salem – die alleen Arabisch spreekt – wou wel naast een foto van Mohamed in de woonkamer poseren.

Bekijk hier een hondertal foto’s over Sidi Bouzid.

take down
the paywall
steun ons nu!