Serie ‘Sons of Anarchy’: a treatise on human nature

Serie ‘Sons of Anarchy’: a treatise on human nature

dinsdag 12 maart 2013 21:37
Spread the love

Deze prestigieuze reeks is één van de paradepaardjes van de Amerikaanse betaalzender FX Network. Kijken naar Sons of Anarchy is een intense en overrompelde ervaring. De reeks zuigt je als het ware op en éénmaal je ondergedompeld bent in het duister universum van deze criminele en onversaagde bikers laat het je niet meer los. Ondertussen heb ik bijna vijf volledige seizoenen achter de kiezen. Seizoen zes wordt nu uitgezonden in de VS en seizoen zeven en acht zitten in de pijplijn.

De Sons zelf zijn een bont allegaartje van personen die loyauteit aan de club boven alles verkiezen, vaak ten koste van hun eigen hebben en houden. Vanuit hun thuisbasis Charming, een fictieve plaats in Noord-Californië, bouwen ze een heus misdaadimperium uit door louche praktijken. Hiervoor moeten ze regelmatig de degens kruisen met lokale vijanden die tevens een graantje willen meepikken van de miljoenenbusiness. Zo zijn er de motorbendes de Nomads , de white supremacists de Nords en de Mayans(uit Nevada), de zwarte straatbende the Niners en de racistische rednecks the League of American Nationalists.

Onderlinge vetes vechten ze uit op het scherp van de snee en daarbij gaan ze te werk met grof geweld. Geleidelijk aan echter komen ze tot inzicht om de koek te verdelen en sluiten ze pacten en allianties met hun gezworen vijanden om hun lucratieve business niet in het gedrang te brengen. Naast afpersing van lokale politici en gezagsdragers en tentakels in de lokale porno-industrie meten ze zich met internationale kartels. Hun netwerk heeft internationale vertakkingen. Ze begeven zich echter op gevaarlijk terrein door drugshandel met het Mexicaanse misdaadkartel Galindo en wapentraffiek met de real Ira.

De rode draad in het verhaal is de driehoeksverhouding tussen Jax, Clay en Gemma. Het is een moderne adaptatie van het Hamletverhaal van Shakespeare. Jax Teller (Charlie Hunnam) , de jonge vice president met branie, is in een strijd met president Clay( Ron Perlman) verwikkeld om de macht . Jax zweert wraak als hij via dagboeknotities van zijn vader te weten komt dat zijn moeder Gemma( Katy Sagal) en Clay( Ron Perlman) in het geheim een romance hadden en zijn papa uit de weg ruimden. Het duivelskoppel Clay en Gemma spant echt de kroon qua ultieme belichaming van het kwaad. Clay is slecht tot op het bot en Gemma is een serpent zonder weerga. Het universum van de Sons wordt verder bevolkt met een pleïade aan schitterende personages als Tig (Kim Coates), een aan paddo’s verslingerde lunatic met perverse seskuele voorkeuren, Opie ( Ryan Hurst),  de rechterhand van Jax en bevallige dames als Maggie Siff( Mad Men).

Ron Perlman bereikt met deze rol voor mij een iconische status. Hij zette ook al magistrale vertolkingen neer in het horrorfantasytweeluik Hellboy. Het sex appeal druipt af van Katy Sagal (mevrouw Kurt Sutter in het dagelijkse leven). Charlie Hunnam, die hier de rol van zijn leven vertolkt, kon u eerder al onder meer aan het werk zien als Pete Dunham in GSE Hooligans , als leider van de gevreesde hooliganfirm van West Ham. Recent ook nog in Men on Ledge, als onfortuinlijke minnaar.

De serie laat geen spaander heel van het geromantiseerd beeld uit de jaren zestig in films als Easy Rider. Ze toont ze aan dat deel uitmaken van een criminele organisatie je privéleven danig kan beïnvloeden en verwoesten. Bedenker en producer Kurt Sutter ging niet over een nacht ijs en verrichte jarenlang grondig veldwerk. De neerslag hiervan manifesteert zich niet alleen in SOA maar kan je trouwens ook zien in de knappe docureeks Outlaw Empires (onlangs uitgezonden op Discovery Channel). Daarin richt Sutter zich op het ontstaan en de geschiedenis van een aantal beruchte Amerikaanse bendes als onder meer the Aryan Brotherhood, Mexican Maffia en The Crips.

Natuurlijk is dit fictie en krijg je vanuit de microkosmos een ietwat uitvergroot beeld van de werkelijkheid, maar dat doet niets af aan de kracht ervan. De reeks staat bol van intriges, verraad en afpersing, maar toch koester je een zekere symphatie voor deze badasses. In SOA overstijgt fictie soms de realiteit en dat is een groot compliment voor het  brein achter deze geniale reeks.

take down
the paywall
steun ons nu!