Nieuws, Wereld, Afrika, Senegal, Visserij -

Senegalese vissers in verweer tegen ‘uitverkoop’ visrechten

DAKAR — Senegalese vissers komen in opstand tegen de beslissing van de overheid om vislicenties toe te kennen aan buitenlandse vissersvloten. Ze beschuldigen de overheid ervan de visrechten 'uit te verkopen' ondanks de erbarmelijke staat van de visbestanden.

zondag 17 april 2011 21:02
Spread the love

Het protest wordt aangevoerd oor Gaipes, de Senegalese Vereniging van Visserijbedrijven. Ze vraagt de Senegalese regering om 22 licenties in te trekken aan buitenlandse bedrijven uit Rusland, Belize, Mauritanië, Oekraïne en de Comoren.

“Die schepen vissen onder illegale protocollen die toegekend zijn door de minister van Maritieme Economie, zonder inspraak van de technische agentschappen”, zegt Dougoutigui Coulibaly, secretaris-generaal van Gaipes.

De visserij is een van de belangrijkste economische activiteiten in Senegal: goed voor 13 procent van de Senegalese export en 1,7 procent van het bruto binnenlandse product. “De licenties voor dergelijke industriële vissersvloten kunnen leiden tot het verdwijnen van de visbestanden in Senegal, en dus van een inkomen voor 600.000 mensen.”, zegt Amadou Chérif Diagne, socioloog in Gueth-Ndar, een visserswijk in de stad Saint-Louis.

De kleinschalige visvangst staat sterk onder druk door de industriële visserij. “Er zijn geen grote vissen meer, zoals karper en heek. De Senegalezen eten enkel nog kleine vissen als sardines en makreel,” zegt Raoul Monsembula van de milieuorganisatie Greenpeace in Africa. Greenpeace steunt de Senegalese vissers en heeft beroep aangetekend tegen de beslissing van de regering.

Staatskas

Die verdedigt haar standpunt: “Senegal heeft de soevereine beslissing genomen om een deel van de natuurlijke rijkdommen te gebruiken om de staatskas te spijzen, net zoals ook buurlanden dat doen”, zegt minister van Maritieme Economie Khouraïchi Thiam.

“Het ministerie van Financiën kan 35 dollar heffen op elke ton die door de buitenlandse schepen gevangen wordt”, zegt hij. Senegalese ambtenaren gaan aan boord van de schepen om de vangst te controleren. “1,45 miljoen ton migrerende vis verplaatst zich van Mauritanië naar Senegal. Als die vissen niet gevangen worden, sterven ze en dat is een groot verlies voor het land”, zei de minister in een interview.

Protest

Maar de vissersorganisaties laten het er niet bij. Sada Fall, secretaris generaal van het vijftien duizend man sterke Collectief van Kleinschalige Vissers (CNPA), dreigt met harde actie als de overheid niet luistert.

“Als de overheid de licenties niet opschort, gaan we rechtstreeks naar de schepen en vechten we het met hen uit”, zegt hij. “We gaan ze uit onze wateren verjagen tegen eender welke prijs.” De CNPA beschikt volgens officiële cijfers over een vloot van zo’n 2.800 vaartuigen om dat te doen.

Ook Coulibaly van GAIPES toont zich strijdvaardig. “We hebben een waaier aan acties om de overheid op andere gedachten te brengen”, zegt hij. “We sluiten het verjagen van de industriële vloot niet uit, en ook het stilleggen van de fabrieken niet.”

take down
the paywall
steun ons nu!