Senegalese boeren en ingenieurs maken zilte grond weer vruchtbaar
Nieuws, Wereld, Afrika, Economie, Senegal -

Senegalese boeren en ingenieurs maken zilte grond weer vruchtbaar

In de regio's Fatick en Kaolack, in het midden van Senegal, en van Casamance, in het zuiden, werken boeren en landbouwkundigen aan herstel van de verzilte aarde, zodat de grond weer bebouwd kan worden. Dat doen ze door een boomkwekerij op te zetten, delen te herbebossen en dijken tegen het zout aan te leggen.

zaterdag 21 mei 2011 19:01
Spread the love

“Ongeveer tien jaar geleden verbouwde niemand hier meer rijst. Maar met deze hersteltechnieken is het weer mogelijk”, zegt Ndèye Diaffé Ndiaye Diouf, coördinator van de organisatie Vrouw, Kinderen, Milieu (FEE) in Fatick. In 2002 is het project begonnen, en in 2004 kon de rijstproductie alweer van start gaan.

“Door compost en oogstafval tussen de dijken te storten, die met steun van een Oostenrijkse coöperatie zijn gebouwd, hadden we een eerste oogst van een ton rijst, op twee hectare grond”, vertelt. Diouf. “In 2008 was dat al dertig ton, op een oppervlakte van tien hectare, en in 2011 gaat dat in de buurt van de 50 ton komen.” Volgens Diouf is er in de vallei waar haar grond in ligt nog 250 hectare verzilte grond die niet wordt benut.
Pindaschillen
In Kaolack gebruiken de boeren pindaschillen en ander afval van de oliefabriek om hun grond te herstellen. “Het werk in de rijstvelden is helemaal niet makkelijk”, zegt Fatou Senghor, voorzitter van de FEE. “Alles gaat met de hand. We vullen de grond aan met klompen aarde en met compost om een gebied te creëren dat niet verzilt is en waar we kunnen verbouwen.” De machines en werktuigen die door de autoriteiten zijn beloofd, zijn helaas nooit aangekomen.

De Nationale Academie van Wetenschappen en Techniek in Senegal is bezig met een nationaal programma om zoute grond te herstellen. Het derde deel van de landbouwgrond van het land, dat door verzilting is aangetast, moet zo weer vruchtbaar worden gemaakt.

El Hadji Faye, wetenschappelijk coördinator van het project, wil zo veel mogelijk kennis en kunde verzamelen, en vervolgens die informatie verspreiden. “De verzilting van de aarde tast meer dan een miljoen hectare grond in Senegal aan. In Fatick zijn boeren al bezig, maar we gaan ze technisch steunen om zo hun werk te vereenvoudigen.”
Technologieën
Volgens Alioune Fall, directeur van het Wetenschappelijk Instituut voor Landbouwonderzoek in Senegal, zullen alle spelers betrokken worden en worden alle technologieën gebruikt. “We hebben al tractoren voor verschillende soorten grond.

Het werk bestaat uit het aanvullen van de aarde en vervolgens het herbossen. Eerst moet de waterhuishouding worden aangepast, dan kijken we welke soorten zich het best aan deze omstandigheden aanpassen. We werken aan de verbetering van variëteiten, op basis van inheemse kennis, om gewassen te krijgen die zich het beste aan de verschillende ecologische gebieden aanpassen.”

take down
the paywall
steun ons nu!