De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Schuldherschikkingen? Ze zitten met een ei …

Schuldherschikkingen? Ze zitten met een ei …

dinsdag 19 april 2011 19:26
Spread the love

De situatie van de PIGS-landen is weinig bemoedigend. Het ziet er hoe langer hoe slechter uit, ook voor diegenen die er centen belegd hebben. De Ierse banken zijn nu officieel tot junk herleid en ook boven de Griekse staatsfinanciën hangen opnieuw zeer donkere donderwolken. De kans dat het onweer voorbij trekt, is te verwaarlozen. Ook onze banken zullen dan hun deel van de klappen krijgen. Bij de KBC en bij Dexia zou de bliksem kunnen inslaan.

Nog meer noodhulp aan Griekenland zal de schuldenberg enkel doen toenemen en dat is geen optie meer voor de Europese beleidsmakers. Sinds gisteren wil een bende ongeregeld, die zich de ‘Ware Finnen’ noemt, ook haar zeg en die hebben al duidelijk gemaakt dat ze er geen probleem mee hebben om Portugal aan zijn lot over te laten. Steeds meer Duitsers vinden Europese noodsteun ook maar niks.

Alsof het allemaal niet volstaat, overweegt Standard & Poor’s de rating van de Verenigde Staten neerwaarts bij te stellen. Ook het IMF en de BRICS-landen (Brazilië, Rusland, India en China) hebben het niet begrepen op het begrotingsbeleid van de VS, dat erop gericht is de eigen problemen te exporteren.

Dat ziet er dus zeer slecht uit voor al degenen die overdonderd worden met de noodzaak om in te leveren en te besparen. Onze rechtse pers krijgt geen goed woord neergepend over de vakbondsstrijd en de sociale verworvenheden komen onder zeer zware druk. Ook onze patronale organisaties stappen maar wat graag mee in het verarmingsproces dat aandeelhouders en bonuspakkers buiten schot laat.

Maar kapitalisten van allerlei slag zitten toch met een ei in hun broek en het zit er dus dik in dat ze aan Griekenland een testcase zullen hebben. Er lijkt geen ontkomen aan een Griekse schuldherschikking. De Grieken moeten al meer 20% ! (twintig procent) op 2 jaar geven en meer dan 14% op 10 jaar. Dat krijgen ze nooit betaald ook al worden ze door de EU gedwongen sociale voorzieningen af te bouwen, de belastingen te verhogen en te privatiseren. De EU geeft natuurlijk meer om de banken, dan om Griekse zieken, invaliden en gepensioneerden. De Atheense krant Eleftherotypia schreef dat Griekenland in samenwerking met de Amerikaanse minister van Financiën Geithner, de EU en het IMF een schuldherstructurering voorbereidt. Daarbij zou gedacht worden aan een scenario waarin de looptijden van de Griekse staatsobligaties verlengd worden. Maar dat lijkt in de eerste plaats op een amechtige poging om tijd te winnen en derhalve op uitstel van executie.

Ook de Spaanse, Italiaanse en Belgische rente zit in de klim. De situatie van de overheidsfinanciën is er wat minder dramatisch en in tegenstelling tot de andere PIGS moest Spanje (nog) niet om Europese noodhulp bedelen. Maar ondertussen daalden de Spaanse vastgoedprijzen nu al twaalf trimesters op rij en de vastgoedzeepbel heeft de Spaanse banken in haar greep. De kans dat de Spaanse financiële sector zonder kleerscheuren uit de Europese stresstests komt – zelfs al wordt die zwaar gemanipuleerd – is bijzonder klein.

Het wordt ongetwijfeld een hete zomer. Zelfs Sabine en Frank zullen het niet ontkennen als ze financiële nieuws een beetje volgen. Een Griekse schuldherschikking zal ervoor zorgen dat er serieuze verliezen moeten geboekt worden door al degenen die daar met geld zitten. Of het nu een direct haircut of een termijnverlenging wordt, veel maakt het niet uit.

Ook de grote Belgische en de Franse banken zitten in Griekenland en zijn uiterst kwetsbaar bij een schuldherschikking. De Belgische banken hebben zelfs massaal belegd in noodlijdende eurolanden. Dexia heeft daar voor 38 miljard geïnvesteerd (cijfers van december 2010). De kans om heelhuids uit dat verhaal te komen, is hoe dan ook bijzonder klein. Voor de KBC is dat zo, maar ook voor Dexia is dat zeker het geval. Een Griekse schuldherschikking zal ongetwijfeld gevolgen hebben bij ons.

“Dat zou een catastrofe zijn”, zei ook de Italiaanse ECB-directeur Lorenzo Bini Smaghi vorige week. “De meeste Griekse banken zullen failliet gaan”, voorspelde hij toen. Hij had het ook al over zijn vrees voor een staatsgreep. Er is dus toch nog hoop.

bronnen: De Volkskrant, Eleftherotypia, De Standaard

www.openbarebank.be

take down
the paywall
steun ons nu!