De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Santrofi, een mythologie van het Akan volk in Ghana

donderdag 30 april 2020 07:29
Spread the love

De jonge Ghanese band Santrofi schitterde vorig jaar al op podia van Womad, Roskilde en Womex. Sinds vorige week ligt hun debuutalbum ‘Alewa’ eindelijk in de winkel.

De achtkoppige band Santrofi werd opgericht door bassist en producer Emmanuel Ofori, die zijn sporen verdiende bij Ebo Taylor, Pat Thomas & Kwashibu Area Band en Gyedu-Blay Ambolley. Santrofi’s missie: Highlife terug op de kaart zetten; niet alleen voor de wereld, maar ook naar Ghana.

‘Vroeger in de jaren 60 en 70 hadden we zoveel bands in Ghana. Als je naar een pub ging om iets te drinken, was er geen sprake van een dj. Nee, er speelde altijd een band hun eigen muziek’ zegt Ofori. ‘Hugh Masekela, Fela Kuti, Orlando Julius of Richard Bona, ze kwamen allemaal naar Ghana om te leren. De nieuwe generatie is niet zo gefocust op de traditionele kant van de Ghanese muziek, dus we willen het terug brengen’ aldus Ofori. 

‘Alewa’ claimt een nieuw tijdperk voor highlife te worden; geworteld in het verleden van het gouden muziektijdperk, verrijkt door het hedendaagse bewustzijn van de straten van  Accra en gesneden om de toekomst te veroveren. Uitschieters op het album is uiteraard de eerste single ‘Alewa’, maar ook ‘Kwaa Kwaa’ is er eentje om in te kaderen. ‘Kwaa Kwaa’ is geïnspireerd op een traditioneel spel dat door kinderen wordt gespeeld en op een gelijknamig slaapliedje. Santrofi verwerkte delen van dit spel in de song om de stervende tradities van lokale spelletjes en slaapliedjes levend te houden. En nee, ‘Kwaa Kwaa’ is geen slaapliedje, maar pure jaren ’70 afrofunk, psychedelische highlife en stomende Afrobeat. ‘Alewa’ is een zeer gevarieerd album, waar niet alleen highlife en afrobeat zegevieren. Het laatste nummer van het album is zelfs een somber bluesy nummer, ‘Mobo’ is een pleidooi voor bescherming en begeleiding in de levensreis.

 

In de mythologie van het Akan volk is ‘Santrofi’ een zeldzame en kostbare vogel die bekend staat om zijn sprankelende verenkleed en zijn vier vleugels. Het is verboden om er op te jagen. Hem vangen en opsluiten brengt ongeluk. Maar als je hem ziet en laat vliegen, brengt dat geluk en fortuin. Alewa, de titel van het album en eerste single, verwijst naar een populair Ghanees snoepje met een zwart-wit gestreept patroon.

Wel, voor Global Riddims is Santrofi een unieke band en hun album Alewa is een deugddoende lekkernij.

Album is uit op het Duitse Outhere Records en wordt in de Benelux verdeeld door Xango Music.

‘Alewa’ is album van de week op Global Riddims. We spelen enkele nummers in onze nieuwe episode. Ook nieuwe muziek uit Brazilië met Emicida, Dona Onete & Gilberto Gil en uit de Londense Jazz scene pikken we nieuw werk van Kokoroko & Ebi Soda. Afrobeat en highlife van het Parijse Les Frères Smith i.s.m. Seun Kuti en de Ghanese band Edikanfo (in een productie van Brian Eno!). Ook een portie latin beats uit Peru met Novalima en Dengue Dengue Dengue en een nummer uit het nieuwe album ‘Alto’ van het Gentse Proyecto Secreto, een album dat we in onze volgende episode meer zullen belichten.

Klik op de link om te luisteren naar deze episode  GLOBAL RIDDIMS 71 op Groovalizacion Radio.

De volledige playlist vind je op  PLAYLIST GLOBAL RIDDIMS 71

 

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!