Salvadoraanse dossiers mensenrechtenschendingen rotten weg
Nieuws, Mensenrechten, IPS, El Salvador -

Salvadoraanse dossiers mensenrechtenschendingen rotten weg

Tienduizenden dossiers over misdaden tegen de menselijkheid in El Salvador kwijnen weg. De Kerk heeft het kantoor gesloten. Een deel van de dossiers is al aangevreten door vocht.

woensdag 16 oktober 2013 12:59
Spread the love

De katholieke kerk heeft op 30 september Tutela Legal, het kantoor dat ongeveer 50.000 dossiers over mensenrechtenschendingen herbergt, onaangekondigd gesloten.

Bewijsstukken

De dossiers bevatten getuigenissen (geluids- en video-opnames, foto’s en papieren documenten) van slachtoffers en familieleden, en registers van de plaatsen waar de schendingen hebben plaatsgevonden tijdens de burgeroorlog (1980-1992).

Tutela Legal verzamelde jarenlang klachten en documenten en verdedigde slachtoffers. De dossiers kunnen belangrijke bewijsstukken worden als het hooggerechtshof bepaalde rechtszaken heropent. Het hooggerechtshof verklaarde onlangs een verzoek ontvankelijk om de amnestiewet, die heropening voorlopig onmogelijk maakt, als ongrondwettelijk te bestempelen.

De medewerkers willen het kantoor opnieuw openen. “Wij zijn de wettelijke vertegenwoordigers van de familieleden of slachtoffers van de misbruiken, wij beheren deze zaken, daarom gaat ons werk door”, zegt advocaat Alejandro Díaz, die ontslagen werd na de sluiting van Tutela Legal.

Digitaliseren

Volgens Ovidio Mauricio González, voormalig directeur van Tutela Legal, is er voor de heropening financiële steun beloofd van organisaties uit Engeland, Frankrijk en Spanje.

Maar om al het materiaal te digitaliseren en organiseren is er uiteindelijk meer dan 200.000 euro nodig, zegt González. Een deel van de documenten bevindt zich in slechte staat, onder meer door vochtproblemen.

Volgens de aartsbisschop van San Salvador, José Escobar, was de sluiting nodig omdat de middelen slecht beheerd werden. Maar meer details gaf hij niet.

González zegt dat hij daarover nooit signalen ontvangen heeft en dat alles goed gecontroleerd werd, ook door buitenlandse organisaties.

take down
the paywall
steun ons nu!