De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Rik Pinxten: blind voor verschillen

Rik Pinxten: blind voor verschillen

zondag 26 februari 2017 19:05
Spread the love

Welkom bij Radio 68

Blind voor verschillen

Radio 68 ging op bezoek bij Rik Pinxten, gewezen hoogleraar in de Antropologie, die tekst en uitleg verschafte over zijn jongste boek, “De eeuw van onze kinderen”, en exclusief voor Radio 68 enkele passages uit dat boek voorlas, waaronder zijn verhaal over “maart ‘69”, de Gentse versie van Mei ’68, toen Pinxten als protesterend student werd opgepikt en naar de Rijkswachtkazerne werd afgevoerd…

Pinxten &Corijn
Samen met Pinxten, belandde die nacht nog een contestant op de vloer van de kazerne: Eric Corijn. Zowel Pinxten als Corijn werden hoogleraar. De ironie van het verhaal wil dat ze enkele jaren terug samen werden gevraagd om hun expertise te delen met de top van de rijkspolitie. In die voormalige kazerne. Pinxten begon met eraan te herinneren dat hij en Corijn zich dertig jaar eerder in dat gebouw hadden bevonden – als gearresteerde studenten die het rectoraat en de faculteit aan de Blandijnberg hadden bezet. “We waren toen in hun ogen geradicaliseerd”, merkt Pinxten fijntjes op.

Bangla Desh
Pinxten: “Mijn hoofdbekommernis in dit boek gaat uit naar de voorbije twee generaties, van na WOII tot nu, de periode waarin ik leefde en werkte zeg maar. Ik doe dat voor Vlaanderen, wat nu toch een begrip is geworden. Het eerste wat je dan moet doen, is de context bekijken. Je hoort immers beweren dat Vlaanderen op dit of dat punt hoog scoort omdat wij Vlamingen zijn. Wat is dat nu voor een uitspraak? Ik ben geboren in een arme wijk van Antwerpen en ik ben hoogleraar geworden. Dat zou niet kunnen zonder een bepaalde context, in dit geval het Vlaanderen dat begint te industrialiseren en zo. Als ik in Bangla Desh was geboren, dan zou ik wellicht geen hoogleraar geworden zijn.”

Zelfkritisch
Pinxten: “Als je de context weglaat ten voordele van identiteit, dan verklaar je het probleem door te psychologiseren of te “culturaliseren”. Dan zeg je: die gasten zijn geradicaliseerd en je legt de schuld bij de ander zodat je jezelf niet in vraag hoeft te stellen. Je verklaart immers alles door identiteit. Op mezelf toegepast: ik zou sowieso prof geworden zijn omdat ik nu eenmaal een genie ben… Je zou denken dat dit soort discours niet meer bestaat, maar dat is niet waar. Dat is precies het discours van Theodore Dalrymple, het grote voorbeeld van De Wever. Dat soort uitleg houdt een grote blindheid voor verschillen in, een weigering om kritisch met zichzelf om te gaan”.

Meer uitleg en meer verhalen hoor je op Radio 68!

© Eddy Bonte

De uitzending   In “De Gedachten zijn Vrij” op Radio 68 www.radio68.be, geeft Rik Pinxten tekst en uitleg bij en leest hij voor uit zijn boek “De eeuw van onze kinderen” (uitg. EPO): maandag 27 en dinsdag 28 februari 2017 om 12 en 16 uur. Herhaling: maandag 06 en dinsdag 07 maart 2017 om 13 en 17 uur.
Referentie Rik Pinxten, De eeuw van onze kinderen, EPO, 2016.
Radio 68 Radio 68 www.radio68.be is een niet-commerciële en onafhankelijke internetradio die opkomt voor bepaalde types muziek en woord die je zelden of nooit hoort in een samenleving waar enkel geld en glitter telt. Radio 68 wil ook de herinnering levend houden en focust daarom op zeldzame, vergeten, over het hoofd geziene, onterecht opzijgeschoven, niet-commerciële en door de media verbannen artiesten, genres en muziekjes.

take down
the paywall
steun ons nu!