Rijke Chinezen plannen elitekleuterscholen
Nieuws, Wereld, China, Elite scholen -

Rijke Chinezen plannen elitekleuterscholen

ETON -- Vier Chinese zakenvrouwen reizen door Groot-Brittannië en andere Europese landen om er de beste schoolsystemen met elkaar te vergelijken. De Chinese regering heeft deze zomer aangekondigd dat er private kleuterscholen kunnen worden opgericht in het land, en vooruitziende Chinezen willen geen tijd verliezen.

maandag 6 december 2010 15:04
Spread the love

“Sommige scholen hier doen middeleeuws aan en lijken vast te zitten in het verleden”, zegt Zhou Hongxia, een rijke zakenvrouw uit het centrum van China die op bezoek is in het Britse Eton. “Maar als de Engelse kinderen die hier school hebben gelopen zo veel hebben bereikt, dan kunnen Chinese kinderen dat ook”, maakt Zhou zich sterk. Tot de beroemde leerlingen van het prestigieuze Eton behoren de Britse premier David Cameron, de schrijver George Orwell en prins William.

Schandalen

Zhou heeft drie andere zakenvrouwen gevonden die mee willen investeren in elitescholen in haar land. Voorlopig mogen Zhou en haar medestanders alleen plannen maken voor de prilste schoolgangers in China. De Chinese regering liet in juni verstaan dat ze private kleuterscholen zal toelaten omdat ze zelf niet genoeg middelen heeft om kleuteronderwijs op hoog niveau te financieren. Recente schandalen hebben het imago van de altijd al te weinig gefinancierde en onderbezette kleuterscholen in China helemaal naar beneden gehaald.

In een toespraak deze herfst gaf premier Wen Jiabao toe dat het Chinese onderwijs in zijn geheel tekortschiet om de creatieve geesten en goede managers te vormen die het snel groeiende land nodig heeft. Maar voorlopig wil de Chinese overheid het lager onderwijs en de daaropvolgende trappen van het educatieve systeem nog niet uit handen geven.

Zhou en haar vrienden willen er in de eerste plaats alles voor doen om hun eigen kinderen in staat te stellen later te studeren aan internationaal gerespecteerde scholen als Eton en Dulwich. Ze vrezen dat zelfs kinderen van rijke ouders in China door het bestaande kleuteronderwijs een achterstand oplopen die hen later misschien fataal wordt. “Meer en meer Chinezen hebben het geld om hun kinderen te laten studeren aan de beste universiteiten in Groot-Brittannië en de VS”, zegt Wu Renling, een van Zhou’s partners. “Als geld alles was, zouden die plaatsen nu voor 90 procent vol zitten met Chinese studenten. Binnenkort zullen die instellingen hun examennormen moeten optrekken om de overrompeling meester te blijven. We moeten ervoor zorgen dat onze kinderen van bij het begin het beste onderwijs genieten.”

Niet voor Chinezen

Britse elitescholen als Dulwich en Harrow hebben vestigingen in verschillende Chinese steden, maar daar lopen alleen kinderen van buitenlanders school. China laat niet doe dat ook Chinezen die scholen bezoeken. “Dat is een dom beleid dat rijke Chinezen alleen op kosten jaagt”, zegt Wu. Wie het kan betalen, stuurt zijn kroost zo vroeg mogelijk naar het buitenland.

Het aantal jonge Chinezen dat in Groot-Brittannië gaat studeren, is in tien jaar tijd vertienvoudigd tot een totaal van 47.000. En aan de universiteiten in de VS schreven zich vorig jaar voor het eerst meer Chinezen dan Indiërs in.

Zhou is ervan overtuigd dat het alleen een kwestie van tijd is vooraleer de Chinese overheid de morrende rijke ouders ook toelaat het lager en secundair onderwijs en uiteindelijk het hoger onderwijs mee vorm te geven. Dan wordt de sector pas echt een winstgevende zaak voor Chinese ondernemers.

Auteur: Antoaneta Becker

take down
the paywall
steun ons nu!