De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Restauratiewerken Sint-Augustinuskerk (AMUZ) af

Restauratiewerken Sint-Augustinuskerk (AMUZ) af

maandag 22 augustus 2011 10:50
Spread the love

Deze vroegbarokke kloosterkerk werd tussen 1615 en 1618 opgetrokken onder leiding  van Wenzel Coebergher,de hofarchitect van de aartshertogen Albrecht en Isabella en maakte deel uit van een uitgebreide Augustinuserabdij.Door de sloop van de karmelietessenkerk in Brussel in 1785 is dit de oudste bewaard gebleven barokkerk van dit type in Vlaanderen.

Sinds de Sint-Augustinuskerk in de jaren ’70 van de vorige eeuw ontwijd werd voor de eredienst stond het gebouw jammer genoeg functieloos te verkommeren.Nadat enkele concerten in deze ruimte werden ingericht in het culturele jaar 1993,nam de stad Antwerpen-die ondertussen eigenaar was geworden van het gebouw en tevens ook van de ontwijde aanpalende neobyzantijnse O.LV.-kapel uit 1857-het initiatief om dit monument te herbestemmentot een hedendaagse concertzaal met een moderne infrastructuur.
Met de verschillende overheden(de stad Antwerpen,de provincie Antwerpen en de Vlaamse Gemeenschap) werd rond de tafel gezeten om fondsen te werven voor de redding en herbestemming van de Sint-Augustinuskerk.
De totale kostprijs van de volledige renovatie,nieuwbouw en restauratie die in de afgelopen jaren plaatsvond,bedraagt inclusief erelonen bijna 9 miljoen euro. Hiervan werd ruim 2,5 miljoen bekostigd door de Vlaamse Gemeenschap en de provincie Antwerpen. Bijna 6,5 miljoen werd geïnvesteerd door de stad Antwerpen.

In 1999 startten de renovatiewerken.

In januari 2004 kregen de buurtbewoners van de wijk Sint-Andries(waar de kerk gevestig is)een rondleiding voorgesteld.(eerste foto’s)

In 2008 startten de interieurrestauratiewerken.

Sinds de opening in 2006 ( vervolgde foto’s van Openingsconcert) wist AMUZ(Augustinus MUZiekcentrum) zich internationaal op de kaart te plaatsenals een van de belangrijkste plekken voor concerten en onderzoek naar ‘Historical Informed Performances’.Zaterdag 20 augustus  zal in deze restaureerde barokke ruimte  de 18de editie van Laus Polyphoniae van start gaan.

www.amuz.be

Het publiek aan de hand van rondleidingen zal dit historische gebouw en moderne muziekcentrum  gratis kunnen bezichtigen enerzijds op de Open Monumentendag van 11 september a.s. en ook-opendeur- tijdens het weekend van 24 en 25 september.

Kammenstraat ,81-2000 Antwerpen

De pers kreeg donderdag al een rondleiding voorgesteld.Bekijk meer foto’s via:

http://www.flickr.com/photos/nieuwsblad/sets/72157627343541857/show/

take down
the paywall
steun ons nu!