De steekmug Anopheles Stephensi is een van de voornaamste overdragers van de parasiet Plasmodium falciparum, oorzaak van malaria (foto Wikimedia Commons)

Resistentie tegen malariamedicijn piperaquine neemt toe

De resistentie tegen het belangrijke malariamedicijn piperaquine neemt toe. Eerder was al resistentie vastgesteld tegen artemisinine, een ander belangrijk geneesmiddel tegen de ziekte.

dinsdag 12 januari 2016 12:54
Spread the love

Piperaquine slaagt er steeds moeilijker in Plasmodium falciparum, de meest dodelijke soort malariaparasiet, te bestrijden. Het Amerikaanse National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) heeft dat vastgesteld bij testen in Cambodja. De onderzoekers verwachten dat de resistentie nog toeneemt.

Toenemende resistentie tegen malariamedicijnen zal volgens hen niet zozeer het aantal dodelijke slachtoffers doen stijgen, maar wel het aantal door malaria besmette personen. Piperaquine wordt vaak voorgeschreven in combinatie met artemisinine. Bij artemisinine, het belangrijkste geneesmiddel tegen malaria, werd eerder al resistentie vastgesteld.

Deze nieuwe studie richtte zich op 204 malariapatiënten van 2 tot 65 jaar oud in drie Cambodjaanse provincies. De onderzoekers gingen gedurende twee maanden na wat het effect was van de behandeling met piperaquine en artemisinine op Plasmodium falciparum, de parasiet waarmee ze waren besmet.

Nog geen alternatief medicijn beschikbaar

Helemaal uitgeteld is de combinatie van piperaquine en artemisinine niet, maar het kost deze stoffen wel steeds meer tijd om de parasiet te bestrijden. Daardoor loopt het aantal nieuwe gevallen op, zeker omdat er nog geen echt alternatief is. In de eerste negen maanden van 2015 waren er 41.000 nieuwe gevallen van malaria in Cambodja, een forse stijging ten opzichte van dezelfde periode in 2014, toen er 25.000 nieuwe gevallen waren.

In de combinatiebehandeling moet de stof artemisinine de malaria de eerste slag toedienen en moet piperaquine vervolgens de overblijvende parasieten uitschakelen. De resistentie tegen artemisinine werd voor het eerst vastgesteld in 2007, aan de grens tussen Thailand en Myanmar. De vrees bestaat dat de resistentie zich verspreidt naar Afrika, waar de meeste malariaslachtoffers vallen.

Malaria wordt overgedragen door muggen die besmette mensen prikken en vervolgens gezonde mensen. Negentig procent van de slachtoffers valt in Afrika, vooral onder kinderen. Zolang er geen vaccin is, bestrijdt men malaria vooral met insecticidesprays (op de muren), muskietennetten en geneesmiddelen.

Volgens de jongste cijfers sterven nog steeds 584.000 mensen per jaar aan de ziekte. Dat is wel een daling met de helft sinds 2000.

Bron: Current Malaria Treatment Fails in Cambodia Due to Drug-Resistant Parasites

take down
the paywall
steun ons nu!