Repareerfeest in Vooruit: ”Dit is geen trend, maar een beweging”
Nieuws, Economie, Milieu, Samenleving, België, Gent, Consumenten, Repareerfeest, Repareercafe -

Repareerfeest in Vooruit: ”Dit is geen trend, maar een beweging”

Op zondag 26 mei vierde Vooruit de opmars van het repareren en deed dit samen met tal van ambachtslui, ontwerpers, Netwerk Bewust Verbruiken, Fietskeuken en nog vele anderen. Er waren meer dan 500 mensen in de Vooruit die op verschillende eilandjes terecht konden voor reparaties en tips. Sofie Vandaele en Caroline Van Peteghem van de Vooruit verklaren nader.

dinsdag 28 mei 2013 17:10
Spread the love

Achterliggende gedachten

C: Dit iniatief past in de viering van 100 jaar Vooruit. Dit gebouw, het ‘Feestlokaal van Vooruit’, is opgetrokken door de socialistische coöperatie Vooruit. In de periode 1956-1979 was er zelfs een coöperatieve winkel tegenaan gebouwd. Daar grijpen we naar terug in de cooperette. We wilden de vraag opwerpen: hoe verhouden wij ons tot een product? En het idee van de maakbare wereld en de opties voor andere economieën bespreekbaar maken. Het is een ander soort van omgaan met materiaal.

S: Het repareerfeest is ontstaan vanuit een samenwerking. Om verschillende organisaties, individuen en vrijwilligers die bezig zijn met repareren bijeen te brengen. Een voorbeeld zijn, verbinden en een statement maken. De wegwerpmentaliteit in vraag stellen. We willen wel benadrukken dat dit niet alleen voortkomt uit het idee van consumentisme veranderen en een oplossing bieden voor de economische crisis. Reparaties geven ook een meerwaarde aan een product.

C: Het object krijgt een verhaal en esthetiek. Iedereen heeft wel iets wat gerepareerd kan worden en kan dit ook met een beetje hulp.

S: Het is een mentaliteitsverandering die er in deze beweging zit. Je krijgt een goed gevoel als je nieuwe dingen koopt, maar als je ‘oude’ dingen repareert, waar emotionele waarde aan zit, geeft dat ook een heerlijk gevoel. Een ander idee is dat je op die manier weet hoe producten in elkaar zitten. Op deze wijze word je onafhankelijker en kan je kennis met elkaar delen. Het is ‘open source’.

C: We houden deze shop in de cooperette in het Vooruitcafé t/m eind oktober. Je kan hier bijvoorbeeld wollfiller kopen, waarmee je gaten in truien kan herstellen. Er zijn zondag minstens 200 reparaties verricht, voornamelijk voor herstellingen aan fietsen, textiel en electro. Het was een mix van high tech en low tech. We hadden ook bijvoorbeeld een 3D printer, die kapotte onderdelen kon printen.

S: Er was een speelgoedkliniek, Humade repareerde servies volgens een eeuwenoude Japanse techniek (Kintsugi). ‘ONBETAALBAAR’ repareerde kapotte stoelen. Kunstenaars Arne Hendriks en Joanna van der Zanden die enige tijd geleden het repairmanifesto schreven, hebben het repareerfeest mede geinspireerd. [1] Zo probeerden we lokaal en internationaal te verbinden.

Toekomst

C: Ik ben ervan overtuigd dat dit geen trend is, maar een product van de tijdsgeest. Trends spelen in op nieuwe smaken, mode. Dit is een product van de maakbare toekomst. Wij gaan in de komende tijd nog samen zitten met de verschillende organisaties die hebben meegewerkt. Een idee voor bedrijven in de toekomst is om bij producten een handleiding te geven over hoe het product in elkaar zit en hoe je het eventueel kan repareren.

S: We zijn ook nog op zoek naar orginele reparaties of reparateurs of -trices. Iedereen kan hiervoor mailen naar: repareer@devooruit.be. In oktober reiken wij een prijs uit aan de meest orginele reparatie.

Voetnoten

take down
the paywall
steun ons nu!