De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Regeringsverklaring Michel I in een ander daglicht door Pano reportage.

Regeringsverklaring Michel I in een ander daglicht door Pano reportage.

Het is deze regering menens met de armoedebestrijding zei Premier Michel vandaag tijdens zijn regeringsverklaring. Hiermee corrigeerde hij Zuhal Demir die verklaard had dat er voor deze legislatuur niet veel meer zou inzitten en hiermee nogal wat deining veroorzaakte bij de oppositie die Premier Michel meteen het vuur aan de schenen legde.

donderdag 12 oktober 2017 00:28
Spread the love

Een maaltijdvergoeding van 3,50 euro per persoon, per dag

 Luttele minuten nadat de parlementsleden na een zware dag huiswaarts keerden en premier Michel fier aan zijn echtgenote kon vertellen hoe hij met zijn redenaarstalent de meeste leugens tot waarheid had gebracht werd in een Pano-reportage die uitgezonden werd op Eén duidelijk dat in ons land ten gunste van aandeelhoudersbedrijven als AB Inbev, die blijkbaar behoorlijke winstmarges zien in de commerciële woonzorgcentra, uw en mijn ouders of grootouders in leven worden gehouden met een maaltijdvergoeding van 3.5 EUR per dag per persoon.

Menselijke warmte niet in de kost inbegrepen, gelieve hiertoe een apart budget aan te leggen

 Maar er is meer aan de hand. “Ik ben droef omdat de omgeving mij niet ziet staan” zegt een oudje. “Als je niet eens nog goedendag kan komen zeggen voor je vertrekt dan kan je me maar beter meteen een mes in het lijf ploffen” zegt ze. Het mensje hengelt naar eenvoudige warmte maar die is helaas niet inbegrepen in de kostprijs. Gelieve hiervoor voortaan een apart budget aan te leggen.(1)

 Lina Nasser die als undercover reporter deze onmenselijke vaststellingen doet kan blijkbaar met weinig of geen formaliteiten als vrijwilliger aan de slag in diverse woonzorgcentra. Haar verslag bekijkt u beter zelf en zal morgen wel uitvoerig ‘durf ik te hopen’ in de media en de regering besproken worden.

 Mij gaat het over de ontmenselijking die zowel in de regeringsverklaring als in deze reportage zo uitdrukkelijk aanwezig is. In de regering wordt o.a. minister Dewael erop gewezen dat werklozen aan een infuus leggen niet meteen een respectvolle uitspraak is maar dat deert de regeringspartijen niet. Wanneer Calvo probeert duidelijk te maken dat het nog altijd over mensen gaat krijgt hij schouderwaarts de opmerking “ga visjes vangen”. Diegene die hem dat toewerpt heeft wel al meerdere schunnige opmerkingen gemaakt in het parlement maar wat belangrijk is vandaag, het deert hem niet wat Calvo zegt.

De vraag is of het wel zo’n goed idee is om onze levenskwaliteit in de handen van geldboeren te leggen?

 Zo gaat het al een hele tijd trouwens en gaat het alsmaar door. Respect voor je medemens is bijna een zonde geworden. Vandaag moet je respect hebben voor jezelf en zolang je zelf gezond blijft en een goede baan hebt hoef je jezelf geen zorgen te maken om anderen. Dat ze dat zelf maar doen.

 VLOZO, het Vlaams Onafhankelijk Zorgnetwerk probeerde vandaag enkele punten uit de reportage recht te zetten. “Niemand maakt winst op de pure zorgtaken” en “in de dagprijs zit in de privé-sector ook de kost van de constructie van het gebouw” verklaard deze organisatie in de krant De Morgen. Voor mij is het duidelijk, wie commercieel inzet op ouderenbegeleiding verdient er geld aan. Als bedrijven als Jan De Nul en AB Inbev het interessant genoeg vinden om te investeren in deze sector dan is er maar een ding belangrijk, dat is de ‘return on investment’, in mensentaal ‘winst’

 Het zal deze mensen ook worst wezen waar het met onze oudjes heen gaat. AB Inbev-CEO Carlos Brito is een product van 3G-capital. Hij komt uit de cultuur van het durfkapitaal en hanteert een beproefde methode omschreven als ‘buy, squeeze, repeat’. Doe de omzet in een verzadigde markt groeien door overnames, snij diep in de kosten om de winstmarge op te krikken en ga dan op zoek naar een volgende prooi (2).

Jan De Nul is de man die 3.000.000 mensen schoffeerde door te stellen dat mensen niet willen werken ‘omdat het zonder ook kan’. Noteer dat Jan De Nul voor de raadkamer zijn straf ontliep omdat hij maatschappelijk te belangrijk is. Reden: geen goesting om belasting te betalen ‘omdat het zonder ook kan’.

 Ondertussen improviseert de regering Michel I met ‘nudging’, vertaald is dat ‘een duwtje in de rug geven’. Het is een marketing techniek die onbewust het gedrag van grote groepen mensen wil sturen. Minister de Croo noemde het onlangs nog ‘een duwtje in de rug geven’ maar weet wel degelijk waar hij zijn eieren gekocht heeft. Nudging is een experiment dat best in alle openbaarheid gebeurt, niet achter de rug van de burger om.

 Bovendien kan deze regering vandaag al eens op zichzelf oefenen door mekaar een paar duwtjes in de rug te geven om dit probleem onmiddellijk van de baan te helpen.(3)

 

Rectificatie:

JAN DE NUL GROUP VRAAGT RECHTZETTING BIJ VRT VANWEGE FOUTE BERICHTGEVING IN PANO-UITZENDING OVER WOONZORGCENTRA

JAN DE NUL IS GEEN AANDEELHOUDER IN WOONZORGGROEPEN

Naar aanleiding van de Pano-uitzending over woonzorgcentra gisteren, vraagt Jan De Nul Group een rechtzetting bij VRT. Op de website van de VRT en door een van de journalisten van de VRT wordt Jan De Nul omschreven als “aandeelhouder van commerciële woonzorggroepen”. Dit is onjuiste informatie. Als civiele aannemer bouwt Jan De Nul Group gebouwen voor woonzorgcentra, net zoals ze dat doet voor scholen, OCMW’s, bedrijven, gemeenten, steden, enzovoort. De rol die het bedrijf daarin opneemt is die van aannemer, die de bouw op zich neemt in opdracht van een andere partij. Op geen enkel moment is Jan De Nul Group betrokken bij de uitbating van private woonzorgcentra. 

Jan De Nul is geen aandeelhouder in woonzorggroepen, en is dat ook nooit geweest.

Het is dus manifest onjuist om te zeggen dat Jan De Nul “50 tot 75% van de aandelen van die bedrijven” heeft, bovendien met de tendentieuze toevoeging dat dit is “omdat er geld mee te verdienen is”.

De journalistieke deontologie vereist dat de correctheid van berichtgeving wordt gecheckt. De makkelijkste manier om dit te doen, was door contact op te nemen met Jan De Nul Group zelf.  De directie is dan ook teleurgesteld dat dit niet is gebeurd.  Precies daarom vraagt zij met aandrang dat deze foute informatie wordt rechtgezet, niet alleen door de VRT, maar ook door journalisten die deze info op andere kanalen klakkeloos overnamen.

bron (1): De morgen – Undercoverreportage ‘Pano’ legt pijnpunten in commerciële woonzorgcentra bloot.

bron (2): Wie is bang van een babyboss? – De Tijd – 30 september 2017-10-11

bron (3): Open Vld biedt alternatief voor dwang – De Morgen 14 augustus 2017

take down
the paywall
steun ons nu!