Verslag, Nieuws, België, Stampmedia, Jo Vandeurzen, Detentiebeleid, Everberg, Jeugdgevangenis, Kinderrechten, Kinderrechtencommissaris, Leen ackaert, Tongeren, Watmet -

Rechten opgesloten minderjarigen met de voeten getreden

De rechten die een minderjarige in detentie heeft, worden niet altijd toegepast en zijn afhankelijk van instelling tot instelling. Dat stelt het Kinderrechtencommissariaat. Het commissariaat trok op onderzoek uit en stelt nu het dossier ‘binnen(ste) buiten’ voor met de resultaten.

zaterdag 5 juni 2010 13:06
Spread the love

Het Kinderrechtencommissariaat begon in december vorig jaar met haar doorlichting. Dit als vervolg op een juridisch onderzoek aan de KULeuven. Op 3 juni werd het dossier voorgesteld. Dit was een eerste poging het verhaal onder de aandacht te brengen. “We willen onze stem ook laten gelden in de commissie van welzijn”, vertelt Leen Ackaert van het Kinderrechtencommissariaat.”We hopen dat de minister gehoor geeft aan onze vragen.”

Duidelijkheid

De onderzoekers bezochten de Vlaamse gemeenschapsinstellingen, de jeugdgevangenis Everberg en het gesloten federaal centrum Tongeren. Het Kinderrechtencommissariaat wil een duidelijke en wettelijk omschreven rechtspositie voor alle minderjarigen in detentie. Dat loopt voorlopig nog mis. Jongeren in gemeenschapsinstellingen kunnen amper rekenen op specifieke wettelijk geregelde rechtswaarborgen, zo stelt het Kinderrechtencommissariaat.

Uit handen gegeven jongeren in Tongeren kunnen dat wel. Zij kunnen beroep doen op de ‘Wet Interne Rechtspositie Gedetineerden’, net zoals volwassenen. Volgens de Woordvoerder van het kabinet van Jo Vandeurzen, Leo De Bock, is er wel duidelijkheid. “Er zijn drie mogelijke regimes. Het zou misschien idealer zijn moest er eenzelfde maatstaf gebruikt worden maar dat is moeilijk omdat het zowel federale als Vlaamse materie is.”

Hoewel de jongeren in Tongeren meer duidelijkheid hebben over hun rechten worden er in de instelling rechten overtreden. “Tongeren heeft de infrastructuur niet om tegemoet te komen aan de rechten van de minderjarigen.” zegt Ackaert. “Ze hebben amper recreatieruimte en moeten bijna de gehele tijd doorbrengen in hun cel.”

Tongeren heeft zes bufferplaatsen voor jongeren die niet direct terecht kunnen in Everberg. Voor hen gelden dezelfde regels. “Deze maatregel is tijdelijk,” sust De Bock. “Vanaf 1 september zullen er extra plaatsen vrij zijn in Everberg.” De Bock geeft toe dat de levensomstandigheden in Tongeren te wensen overlaten. “Dit is echter een federale materie.”

Externe controle

Volgens internationale standaarden, zo stelt het Kinderrechtencommissariaat, zouden er regelmatige inspecties moeten zijn in de centra. Dit zowel door de overheid zelf als door een onafhankelijk orgaan. Ook hier gaat het mis. Zo voorziet de Vlaamse overheid enkel inspectie voor gesubsidieerde privévoorzieningen. De gemeenschapsinstellingen blijven echter in de kou staan.

Jongeren in detentie hebben verder ook geen specifieke klachtendienst. Wat volgens het Kinderrechtencommissariaat zeker een must is. Ze willen dan ook de oprichting van een Commissie van Toezicht, zoals die ook bestaat bij volwassenen in detentie, of bij de uit handen gegeven jongeren in Tongeren. Zo’n commissie zou bijvoorbeeld kunnen toezien op de naleving van de voorschriften en zou kunnen bemiddelen tussen directie en gedetineerden.

Het Kinderrechtencommissariaat onderstreept het belang van contact met de buitenwereld voor gedetineerden. “Het is de bedoeling dat de minderjarigen zo snel mogelijk terug naar de maatschappij kunnen.” zegt Ackaert. “Hiervoor moeten ze een zo normaal mogelijk leven kunnen hebben binnen de centra. Dit door onderwijs en contact met derden.” De rechten daaromtrent zijn nu afhankelijk van de huisregels van de instelling.

© 2010 – StampMedia/Erasmus – Karen De Bruyn

take down
the paywall
steun ons nu!