De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

RECENSIE: THOMAS PIKETTY ALS KORTE-AFSTANDSLOPER

RECENSIE: THOMAS PIKETTY ALS KORTE-AFSTANDSLOPER

woensdag 2 december 2015 21:26
Spread the love



“Marx is moeilijk leesbaar”

Thomas Piketty voorstellen is niet meer nodig, dacht ik. De meest gemediatiseerde econoom van dit tijdsgewricht dankt zijn wereldberoemdheid  aan de publicatie in 2013 van het boek Le Capital au XXIe siècle  dat vorig jaar zowel in Engelse als Nederlandse vertaling verscheen. Een Nederlandstalige turf van meer dan 800 pagina’s, wat niet bepaald een stimulans is om het ter hand te nemen, laat staan tot het allerlaatste punt te lezen.

Van Piketty’s knoest wordt beweerd dat die het thema van de ongelijkheid terug onder grote publieke aandacht heeft gebracht. Dat is natuurlijk klikklare bullshit die merkwaardig genoeg ook door publieke intellectuelen met enige reputatie is verkondigd. In de weken voor de lancering van Piketty hadden zowel het World Economic Forum in het Zwitserse Davos als het IMF vanuit zijn kantoren in New York nog maar eens gewezen op de almaar groeiende ongelijkheid. Er was evenwel geen megafoon om die ernstige boodschap wereldkundig te maken.

KARL MARX

De omstandigheden van verschijning van Piketty’s boek waren gewoonweg ideaal. Ik steek er mijn hand voor in het vuur dat dit boek nooit zo’n succes zou hebben gekend moest er de jongste jaren geen zwaar financieel en economisch onweer zijn geweest. En trouwens nog is. Om de ouwe Karl Marx maar eens te citeren: “Het is niet het bewustzijn van de mensen dat hun maatschappelijk bestaan bepaalt, maar omgekeerd hun maatschappelijk bestaan dat hun bewustzijn bepaalt.”

Moesten meerdere mensen zich hiervan bewust zijn, er zou ons enorm veel onzin bespaard blijven. Onzin zoals het statement dat Piketty de nieuwe Karl Marx is. In een interview met het Amerikaanse blad The New Republic (6 mei 2004) vertelde Piketty zelfs dat hij problemen had met de lectuur van Marx.

KWALITEITSKRANTEN

De nieuwste Pikettty-in-het-Nederlands is alvast verbruiksvriendelijker. Het is maar een paperbackje van net geen 200 bladzijden, opgesplitst in 45 aparte hoofdstukjes over de meest uiteenlopende economische onderwerpen: van graaiende bankiers, luie Grieken, vermogensbelasting, de Europese mallemolen, armlastige vluchtelingen voor oorlogsgeweld, …

De vlot vertaalde stukjes stonden voordien in de Franse kwaliteitskranten Le Monde en Libération. Deze laatst, waarvan de openingspagina alleen al het kopen waard is, fungeerde ooit als model voor De Morgen, maar daar is vandaag de dag niks meer van te merken. Vlamingen zijn evenwel nogal gul in het toedichten van het label kwaliteitskrant.

PARIJS 13/11

Even een fragment van een recent Piketty-artikel in Le Monde dat niet in het boek staat. Het verscheen in de editie van 27 november, enkele dagen na die moordende terreurdaden in Parijs, en geeft heel goed denkwereld van Piketty weer zoals die ook in het boek naar voren wordt gebracht.

“Hoe kan het gebeuren dat jongeren die in Frankrijk zijn opgegroeid Bagdad vergelijken met de Parijse  voorsteden en de conflicten in het Midden-Oosten naar hier importeren? Niemand kan dit geweld goedkeuren. Het enige wat kan worden gezegd is dat de werkloosheid en professionele discriminatie nefaste gevolgen hebben. Voor de financiële crisis slaagde Europa erin de toestroom van migranten onder conrole te houden, mede dankzij een lage werkloosheid. Europa moet zijn integratiemodel echter nieuw leven in blazen en veel jobs creëren. Want het is het bezuinigingsbeleid dat heeft geleid tot de groeie van nationale egoïsmen en spanningen tussen verschillende groepen die elk op hun eigen identiteit staan. Slechts door een sociale en evenwichtige ontwikkeling kan de haat overwonnen worden.” 

Thomas Piketty, ‘De slag omEuropa’, De Bezige Bij, 199 blz, ook als Ebook beschikbaar

take down
the paywall
steun ons nu!