Bron: Wikimedia Commons

Rapport nucleaire sector: “Kernenergie te duur, te traag en dreigt te verdwijnen”

De 323 pagina’s van het World Nuclear Industry Status Report schetsen een ontnuchterend beeld van de staat van de nucleaire sector in de wereld. Zoals het er nu naar uitziet, lijkt de kernenergiesector de komende decennia stilletjes te verdwijnen.

dinsdag 24 september 2019 17:07
Spread the love

In de hele wereld draaien er nu 417 kerncentrales. Het voorbije jaar kwamen er vier bij, maar dat is nog altijd ver onder de historische piek van 2002 toen er 438 werkende centrales waren.

De komende jaren beloven geen beterschap. In het jaar voor de kernramp in Fukushima werden er nog 15 bouwwerven voor een nieuwe kerncentrale opgestart. In 2018 daalde dat tot vijf en in 2019 was er voorlopig maar één nieuwe constructie. In China werd sinds 2016 geen enkel nieuw project opgestart.

Het bouwen van een centrale duurt ook steeds langer. Het kost nu meer 10 jaar om een centrale uit de grond te stampen. En daar zit de voorbereidende fase van vergunningen en geld bij elkaar krijgen niet bij. De gemiddelde leeftijd van de bestaande kerncentrales is nu 30 jaar. Velen daarvan gaan de komende decennia onherroepelijk dicht.

Kernergie levert nu 10 procent van alle energie in de wereld. Om dat tegen 2030 op hetzelfde niveau te houden zouden er de komende 10 jaar 188 nieuwe centrales moeten opengaan.

Het einde van kernenergie

Energieconsulent en hoofdauteur van het rapport Mycle Schneider windt er geen doekjes om. “Er bestaat geen twijfel over: de hernieuwingsgraad van kerncentrales is te traag om de overleving van de technologie te garanderen. De wereld beleeft het onuitgesproken uitfaseren van nucleaire energie.”

Hernieuwbare energie steekt kernenergie op alle vlakken voorbij. In 2018 groeide de windenergie met 29 procent, zonne-energie met 13 procent. Nucleair energie groeide slechts met 2,4 procent. Als je alle kosten meetelt – van de constructie tot de levenslange uitbating daalde de prijs van zonne-energie de afgelopen 10 jaar met 88 procent. Windenergie werd 69 procent goedkoper. Kernenergie werd 23 procent duurder.

Kernenergie is dus duurder en nieuwe projecten doen er heel lang over voor ze energie opleveren. De conclusie van Mycle Schneider is dan ook hard: “Je kan een dollar, een euro, een forint of een roebel maar één keer uitgeven. De klimaatcrisis eist dat investeringsbeslissingen de goedkoopste en snelste oplossingen voortrekken. De nucleaire optie blijkt consequent de duurste en traagste.

Veel toekomstscenario’s van het IPCC steunen op een forse groei van de nucleaire sector. De vraag rijst of dat wel realistisch is.

Het volledige rapport:
www.worldnuclearreport.org

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!