Samenleving, Antwerpen, Documentaire, Lokaal, Stampmedia, Religie, Antwerpen, Ramadan -

Ramadan: één worden met je lichaam en ziel

Donderdag 8 september werd de reportage ‘Ramadan: een maand voor lichaam en ziel’ van Ismail Belbattah voor het eerst vertoond in de Atlas in Antwerpen.

woensdag 21 september 2011 15:42
Spread the love

“De documentaire werd gerealiseerd in het kader van ‘Communicatie Anders’”, vertelt Ann Coppens van VOEM vzw. “Dit project slaat een brug tussen verschillende culturen en religies aan de hand van documentaires en gespreksavonden. Onlangs is het project van naam veranderd in ‘REVA’, dit staat voor: Reportages, Vorming, Actualiteit.”

Wat is ramadan?

In de documentaire komen moslims, christenen en Joden aan bod. Aanhangers van deze drie godsdiensten zijn allen vertrouwd met het idee van vasten. Regisseur Ismail Belbattah wil dat ramadan een begrip wordt in België.

Studenten, buren en collega’s weten vaak weinig tot niks over de maand ramadan en de bijbehorende rituelen. “Met korte reportages bereik je meer mensen”, zegt Belbattah. “Daarom dat het filmpje twintig minuten duurt. Zo kan het op scholen, universiteiten of op het werk vertoond worden.”

In de reportage wordt mensen op de Antwerpse Meir gevraagd wat ze weten over de ramadan. De hoofdvragen gaan meestal over het doel van het vasten, combinatie werken en vasten, het taraweehgebed (gebed na het nachtgebed) en de iftar (gezamenlijke avondmaaltijd).

Bij elke vraag werd het nog eens beantwoord door geleerde moslims. Een bisschop en een rabbijn leggen uit wat overeenkomsten zijn met vasten bij andere religies. Er wordt ook nagegaan wat de verschillen zijn tussen tradities bij moslims en niet-moslims.

Respect voor elkaar

“Ik ben zelf christen”, vertelt een oude man uit het publiek, “maar ik heb veel respect voor de islam, omdat de moslims nog steeds samen zijn. Het christendom is helemaal uiteengevallen. Weinig christenen zijn nog bereid om 40 dagen te vasten, bij moslims ligt dit anders. Het zou kunnen dat dit door de huidige tijdsgeest ook snel kan veranderen in de islam.”

Moslims in rusthuizen

De regisseur wil een volgende documentaire maken over moslims in rusthuizen. Belbattah: “De eerste generatie moslims in België zijn nu oude mensen. Ze hebben hier hun leven opgebouwd, maar ze missen iets en dat is een rusthuis. Moslims horen voor hun ouders te zorgen. De samenleving van nu maakt het moeilijk voor de kinderen. Vaak kunnen ze die taak niet volbrengen doordat man en vrouw werken. Turken staan op dat vlak al veel verder. Ze hebben zich beter georganiseerd dan de meeste andere moslims.”

Gratis vertoning

Ismail Belbattah is van plan om eerst de reportage gratis te vertonen op scholen en bedrijven. Nadien zal worden overwogen om de documentaire op het internet te plaatsen.

Wie meer wil weten over de reportage kan contact opnemen met Ismail Belbattah via belbattah@hotmail.com

© 2011 – StampMedia – Farah Ahaddour en Marieke Van Cauwenberghe

take down
the paywall
steun ons nu!